Att gå i ide mitt under sommaren

Av
Uppdaterat: maj 27, 2019


När sista omgången i Serie A avslutats, är de största ligorna i Europa avgjorda. Runt hörnet väntar inget EM och inget VM. Visserligen skall det spelas semifinaler och final i UEFA Nations League men dessa är endast några matcher, inte en hel turnering, och knappast samma status som de riktiga mästerskapen. När Schweiz, Portugal, Holland och England gjort upp om vinsten i den här underligt upplagda utfyllnadsturneringen, då finns inte mycket annat av värde att se innan ligorna drar igång igen efter sommaruppehållet.

Det är på sätt och vis riktigt skönt med en sådan paus. En ordentlig paus från all fotboll där man har något investerat.

Förstå mig rätt nu. En fotbollstokig nörd tar aldrig någon egentlig paus. Det finns ständigt något att följa. Inte mints i Sverige där Allsvenskan rullar på. Men är det någon av klubbarna ute i Europa man följer, tillsammans med landslaget, då kan man gå lite i ide under sommaren, och det skall gudarna veta nerverna kan behöva.

Att bara kunna slappna av ett par månader utan att behöva bita sönder nagelbanden vecka ut och vecka in, det är helt enkelt välbehövligt på flera vis. Varav ännu ett är att det kan infinna sig en form av mättnad när det gäller fotboll. Med en ständigt rullande karusell där det ena följer på det andra under nästan 36 månaders tid – då när en mästerskapsturnering sprängs in mellan två långa ligasäsonger. Då är det förbannat behagligt att ta sommarlov från hela cirkusen och bara checka in sporadiskt för någon enstaka match där man inte bryr sig ett dyft om vem som vinner.

Med sommaruppehåll följer dock en återkommande såpa som många inte kan låta bli att följa intensivt, och det är Silly Season. Själv står jag inte ut med att läsa en minut om den. Under några månader nu sprids det dagliga rykten om vilka spelare som kommer lämna, och vilka som eventuellt kommer ansluta. Från det mest galna ryktet utan minsta substans, till de mer trovärdiga som faktiskt kan ske. Men Silly Season är fotbollens svar på Hänt Extra och det finns ett allt för stort element av paparazzi där som är för svårt att acceptera, för att det skall kännas tillräckligt äkta. Det är inte fotboll längre, det är ett skådespel och inte ett i Kurosawaklass.

Under Silly Season, då är plötsligt sportjournalisterna med sina redaktioner i centrum. I värsta fall är det inte ens utbildade journalister som står för ryktesspridningen, det är hobbyredaktioner med ambitionen att tas lika seriöst som en etablerad tabloid.

Det är också något som kan vara skönt att ta paus från i ett par månader.

Nej, den som verkligen uppskattar sin klubb och sitt landslag, nu är läge att pyssla med något annat en period. Precis som spelarna laddar sina batterier och vilar ett tag innan försäsongsträningarna påbörjas, så kan man som supporter ta ett par lugna veckor innan nerverna skall utsättas för ännu några påfrestande månader och ständig nervositet på nytt sätter in.