Dags att sätta i en produktionsväxel

Av
Uppdaterat: oktober 5, 2017


Vi har alla vårt favoritlag. Eller, tja, inte alla. Vissa hatar sport och är ganska kvicka med att meddela omvärlden om hur mycket de hatar sport. Någonstans däremellan finns de som gillar viss sport men hatar fotboll och här kan jag personligen finna en viss förståelse. I jämförelse med exempelvis hockey kan fotboll te sig ganska långsamt och ibland innehålla mycket tid där det känns som att något särskilt inte händer. I extrema fall kan det vara så uppenbart att även de största fotbollsfanatiker vill spy. Matchen mellan Tyskland och Österrike i VM 1982 är ett av de mest tydliga exempel och en som ofta tas fram för att poängtera.

I VM 1982 – vilket hölls i Spanien – spelades en av de mest vedervärdiga matcher någonsin. Österrike var redan vidare, deras ”bröder” Tyskland behövde en vinst för att ta den andra viktiga platsen före Algeriet som hade överraskat i öppningsmatchen och vunnit mot just Tyskland. Redan i tionde minuten gjorde Hrubesch 1-0 för Tyskland och därefter var det mest Monty Pythonskt promenerande på planen i 80 minuter. 22 tanter med rullator hade spelat en snabbare fotboll än vad som kunde beskådas i Estadio Balaidios den kvällen i spanska Vigo.

Med det ovan nämnda finns viss förståelse varför en del hatar fotboll. Till detta kommer spelare som knappt nuddats vilka rullar åtta var på gräset, de som försöker filma till sig en straff och det som även vi fotbollsälskare hatar, det viftande pekfingret, den automatiskt höjda handen även då han eller hon till hundra procent vet att bollen tog på eget smalben innan den gick ut över linjen.

Men vi som kan leva med detta, eller försöker på bästa vis, vi har en del annat att önska.

Varför är produktionen i så många länder så sunkig under matcher, så… 80-tal?

Det räcker inte att ha mellansnack längre, med någon duo som står nere vid gräset i halvlek och försöker förmedla hur ”fantastisk” stämningen är, eller en kort intervju med en av deltagarna som spyr ur sig den ena klyschan efter den andra. Vi lever i en tid med HD-TV och drönare som kan filma från luften under tusenlappen. Det behövs ingen etablerad filmregissör från Hollywood för att lyfta stämningen för de hemma i TV-soffan.

Titta på England, framförallt Premier League. Se hur de använder svepande kameror vilka näst intill flyger över gräset och se hur de skapat en show redan innan match. Jämför då med exempelvis Italien eller Spanien där man har två statiska kameror och kanske några till under stormatch som panorerar vänster-höger, höger-vänster. Men det kan väl jag göra hemma med två laptops?

Premier League är inte särskilt mycket bättre än varken Italienska, Franska, eller ens Holländska ligan. Men de har lyckats paketera det så mycket bättre med sina produktionsbolag vilka säljer en upplevelse, inte enbart en match. Det är dags för de andra ligorna att börja ta efter. Då jäklar är det värt att investera i ett abonnemang med HD-matcher, för oss som föredrar Serie A framför tjurrusningarnas Premier League.