Flera bettingalternativ till sommar-OS i Tokyo 

Av
Uppdaterat: januari 17, 2020


(Källa: Unsplash)

2020 är det dags för ännu en olympiad. Det är Japan som står som värdland och de flesta tävlingar kommer att arrangeras i Tokyo mellan den 24 juli och 9 augusti. Totalt kommer deltagarna att tävla i 33 sporter och 339 grenar. 

Den här mängden tävlingar innebär att det kommer att öppnas upp stora möjligheter för betting. Det kommer att vara intensiva OS-veckor och olika sporter kommer att ha olika bettingalternativ. 

Betting på OS 

OS-betting fungerar precis som vanlig betting. Spelaren väljer vilken sport och vilken gren hen vill betta på, och väljer sedan bland oddsen för att hitta ett som passar den egna prognosen. Redan nu går det att granska oddsen för de som är förhandsfavoriter att vinna OS-guld i tennis. Enligt oddsen för bet online är Novak Djokovic förhandsfavorit att vinna på herrsidan (oddset är 2.25), medan Serena Williams är favorit på damsidan (6.0). Ju närmare datumen kommer desto fler spelformer kommer att öppnas upp, såsom matchvinnare och resultat. 

Det här gäller för fler sporter än tennis och oddsen kommer att släppas allt eftersom tävlingsscheman och grupplottningar blir klara. Vilka spelformer som blir tillgängliga beror på sporten. Den vanligaste spelformen är matchvinnare, det vill säga på vilken idrottsman eller vilket lag som vinner en match. Ibland går det även att betta på vilket land eller vilken spelare som slutar sist. Det finns särskilda spelformer för matcher då ojämna deltagare möter varandra. Den här formen kallas för handicap och innebär att förhandsfavoriterna måste göra fler mål, eller ta fler poäng, för att vinna enligt spelformen. Det finns även bettingformer som är unika för vissa sport. Det är t.ex. bara i målsporter som det går att betta på antal mål och vem som blir bästa målskytt. 

Utöver betting på diverse sporter brukar det även gå att betta på medaljligorna, det vill säga vilket land som kommer att ta hem flest medaljer. Under OS i Rio 2016 vann USA medaljligan med 121 medaljer, följt av Storbritannien som vann 67 medaljer. 

Sveriges väg till OS 

En anledning till att oddsen för flera tävlingar ännu inte har släppts är för att de nationella olympiska kommittéerna inte har tagit ut alla deltagare för varje sport. Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) presenterade de första OS-deltagarna i höstas. Dessa var bland annat damlandslaget i fotboll, Sara Sjöström i simning, Daniel Ståhl (diskus) och Armand Duplantis (stavhopp) i friidrott samt fyra ryttare som ska representera nationen i lagtävlingarna dressyr, fälttävlan och hoppning. 

(Källa: Unsplash) 

Uttagningen för att få representera sitt land i OS görs av SOK. Det finns både internationella OS-kvalgränser och nationella. De svenska kvalgränserna är generellt mycket hårdare än de internationella. T.ex. var den internationella kvalgränsen för herrar i maraton 2.11,30. SOK:s kvaltid var 2.11,0. Enligt de svenska uttagningsreglerna ska en deltagare eller ett lag ha uppvisat resultat som gör att de kan vara med och konkurrera om de topp åtta bästa placeringarna. De som inte riktigt uppnår kvalgränsen kan komma med i något som kallas för Framtidskriteriet, vilket gör dem till lovande kandidater för nästkommande OS. 

Betting på OS skiljer sig inte från betting på andra tävlingar. Däremot är det ett intensivt sportevenemang som kräver både disciplin och planering, framför allt om man vill hinna betta på flera sporter samtidigt.