Fotboll på cat walk

Av
Uppdaterat: december 8, 2017


Efter 36 års frånvaror är Peru tillbaka i VM-sammanhang och för många av oss behövs egentligen endast en anledning för att välkomna detta och det är Perus matchställ med den vita tröjan som har en bred röd diagonal rand från axel ner till höft. Hur Peru kunde rankas som 11:a i världen och pott två inför lottningen till VM är en gåta som åter fick många att ifrågasätta FIFA:s system för landslagsrankning, men tröjan brukar av fans oavsett läger betraktas som en av de snyggaste.

Egypten är en annan nation som efter många års frånvaror tagit sig tillbaka till det stora sommarskådespelet och detta firades med ett nytt matchställ som kommer synas i Ryssland nästa sommar. Det är en helt fantastisk kreation i rött och vitt där halva tröjan är fylld av egyptiska hieroglyfer och det kommer säkert finnas de som både köper tröjan och håller på laget just tack vare designen.

Det är inte ovanligt att personer börjat följa en klubb och varit den hängiven under ånga år just tack vare tröjans utseende. En del har helt enkelt uppskattat kombinationen av färger, andra att den ser udda ut och ytterligare några håller på klubbar som har likadana färger på sitt ställ, som den klubb de ursprungligen började hålla på. Östersund har exempelvis samma röd-svart randiga tröja likt Milans och därför håller många italienare Östersund som sitt svensklag, efter Milan givetvis.

I en del fall kan historien bakom stället vara det som får personer att köpa tröjan och hålla på laget. Monaco spelar i en ganska ovanlig kombination där tröjan är tvåfärgad rött och vitt, uppdelad i två stora segment men där linjen inte går vertikalt eller horisontellt, istället diagonalt där ena delen är röd och den andra vit. Vad de flesta dock inte vet om är vem som står bakom designen på tröjan och här blir det genast lite speciellt. Den som designat Monacos fotbollströja är ingen mindre än Grace Kelly, den stora filmstjärnan som flyttade från Hollywood och gifte sig med furst Rainer. Att just Grace Kelly – som inte var någon modedesigner – måste ha skett av ren tillfällighet. Kanske var det någon inom klubben som ville bidra till firandet av giftermålet, ett som sändes över hela världen, och förära brudparet med en särskild gåva där Grace Kelly alltså fick ta fram ett matchställ åt fotbollslaget. Var hon fick inspiration från är inte tydligt i några skrifter men vi kan väl konstatera att den absolut skiljer sig mycket från majoriteten av fotbollströjor vilka tenderar att vara enfärgade eller vertikalt randiga.

Vi väntar spänt på Sveriges matchställ till VM 2018 och personligen hoppas jag på en återkomst för ett av de snyggare bortaställen landslaget haft på sig. Den där tröjan var blå med ett stort gult kors över hela framsidan.