Fotbollsminnen som helar

Av
Uppdaterat: oktober 11, 2017


Vi har gjort enorma medicinska framsteg genom decennierna och gör fortsatt så. Läkemedelsföretag och laboratorier tar årligen fram nya mirakelkurer och även om just den industrin är mäkta suspekt både med sin hantering av information och prissättning, så finns där mycket att vara tacksam för. Samtidigt har man inte hittat ett botemedel mot vanlig förkylning och det finns en hel del värre där vi ännu inte lyckats fullt ut. Cancer, AIDS samt en rad nerv- och hjärnsjukdomar.

Ibland motarbetar även läkemedelsindustrin vad man kan tro är dess ultimata syfte, att hitta rätt medicin för olika åkommor. De fnyser exempelvis åt naturläkemedel och beprövade metoder från medeltidens bortre Asien anses vara farliga i vissa fall. Men ibland är back to basics utan kemisk manipulation den rätta vägen, och den självklara då man ser det framför sig.

Alzheimer är en av dessa. Man vet inte riktigt vad som orsakar det bortom att ålder bryter ner vår kropp. Men varför den drabbar vissa och inte andra har inte listats ut. Det finns inget botemedel och ingen egentlig effektiv bromsmedicin. Vad som däremot har visats sig fungera väl är gamla minnen. Det är ironiskt på ett brutalt vis att den sjukdom som är ett långsamt farväl där minnet sakta raderas, bland den bästa medicinen som upptäckts är just minnen. Det är lite som att försöka rädda en sjunkande båt som tar in litervis med vatten, men en tesked.

Idén till det hela att minne kan förbättra – till och med bromsa tillbakagången hos Alzheimerspatienter – den har sitt ursprung på universitetet Fundació Salut i Envelliment (Stiftelsen för hälsa och åldrande) i Barcelona. En undersökning visade att då man talade med Alzheimerspatienter om gamla fotbollsminnen så triggade detta uppmärksamhet och gott humör. Fotbollstidningen Líbero hörde talas om studien och tillsammans skapade de fyra speciella utgåvor av tidningen som skulle hjälpa under terapisessioner. En har exempelvis Laszlo Kubala på omslaget, en annan Alfredo di Stéfano, de övriga Pelé respektive Cruyff. Man har således försökt dela upp numren i olika eror där innehållet riktar sig mot något olika årsgrupper. 1940-, 1950-, 1960- och 1970-talet. Det finns inga längre berättelser, inga långa texter och det är egentligen inga upplagor där det går att läsa om gamla fotbollsepoker. Det här är material som används under samtal mellan läkare eller terapeut och patient, och faktiskt patienter emellan.

En sida kan exempelvis ha en bild på sex tidigare spelare där patienter under en session får frågan vilka av dessa som aldrig spelat i Barcelona. Inte bara prickar de tillsammans rätt, patienterna börjar plötsligt dela med sig av minnen från tiden, matcher de sett, börjar rabbla rätt slutresultat i matcher, målskyttar i matcher och vilka olika lag en målskytt spelat för. Från att kunna vara ganska nere och ”borta” väcker bilderna något i patienterna och plötsligt samtalar de som nästan friska från Alzheimers.

Och inte nog med det. Samtalet kan vara mitt uppe i: – Cruyff gjorde ett fantastiskt mål mot Atletico Madrids Miguel Reina i en match, december 1973. Han fick ett underbart inlägg från höger, tog ett steg in och drog till på volley. Och gå till personliga familjeminnen från samma tidsperiod. Fyra decennier senare kan Alzheimerspatienter vars minnen blir allt svagare om så enkla saker som var de föddes, plötsligt komma ihåg detaljer långt tillbaka i tiden tack vare en fotbollsbild.

Ibland är fotboll mycket mer än bara fotboll.

Zvonko/Kompistips