God save the Premier League

Av
Uppdaterat: maj 20, 2019


Berättelsen har förmedlats oändligt många gånger och kommer antagligen leva vidare i all evighet. Hur Tipsextra förändrade landskapet bland fotbollsentusiaster i hela Sverige. På 1960-talet inleddes regelbundna sändningar varje lördag, från landet västerut där vikingarna en gång härjat och satt sitt avtryck på många olika vis. Idag är det tusentals och åter tusentals i Sverige som följer en engelsk klubb. Många av dem främst sin engelska. Till och med före sin lokala svenska. Anglifierade är ett uttryck som ofta används. När engelsmännen sjunger God save the Queen som hyllning till sin drottning, då finns det fans i Sverige vilka håller sitt adopterade klubblag än högre.

Allt detta tack vare en idé under 1960-talet från några smarta personer, att man i Sverige skulle sända en mäkta legendarisk liga i kombination att man kunde tippa på 13 utvalda matcher.

Vad som gjorde just Engelska ligan populär, varför den valdes, det kanske någon borde skriva en avhandling om. Gissningsvis handlade det om ett par ganska uppenbara faktorer. BBC sände fotboll regelbundet som inga andra i världen. Var det uppehåll i högsta ligan spelades matcher i näst högsta. Var det uppehåll i alla ligor spelades FA-cupen, och den skall inte underskattas. Den var i härad samma nivå som högsta ligan, i hur många som följde den. Nu har detta mattats av tack vare Champions League med deras glamour många lockas av istället, det har mattats av tack vare tillgängligheten andra ligor, och det har mattats av för att man skapat några andra inhemska smurfcuper vilka devalverat den tidigare makalösa FA-cupen.

Tipsextra på lördagar i Sverige var heligt. Tillsammans med Stryktipset och ATG i halvlek samt efter match var det ett koncept näst intill oövervinnerligt. Inte underligt att många hittade sina favoritklubbar via detta. Väldigt ofta just då FA-cupen spelades. Om Wolverhampton i tredje divisionen slog ut Liverpool i högsta, i en cupmatch, och den matchens resultat levererade bra utdelning på Stryktipset, då blev många över en enda dag fans av The Wolves. Och lever som sådana till denna dag. Jag har vänner som åker regelbundet just ser detta lag. Och vänner som åker ser andra något mer obskyra. Southampton, West Ham, t.o.m. Watford från då när John Barnes och Luther Blisset spelade.

Det är ändå ganska magiskt.

Nu är tyvärr Tipsextra en epok som gått i graven. En handfull andra kanaler har tagit över och intresset bland de yngre spretar som aldrig förr. Istället för en klubb, följer man en spelare. Där Zlatan spelar, där ligger fokus. Eller Ronaldo, Neymar, etc. Men samtidigt har vi fått ett enorm utbud och möjligheter för spel. Där man tidigare endast kunde lämna in sin kupong på ombud för Svenska Spel, kan man idag lämna in det över nätet och välja fritt bland hundratals sportböcker. Tusentals objekt finns tillgängliga dagligen och hos Spelcash.se med gratis speltips får man regelbundet en väl utvald flora av vettiga förslag på vad som är sunt att sikta in sig på, för att bygga sin bankrulle.