Gör UEFA Nations League Internationella Vänskapsmatcher mer tävlingsinriktade?

Av
Uppdaterat: oktober 19, 2018


“Scotland v Albania” by Daniel (CC BY 2.0)

Sedan september i 2018 har UEFA infört en ny sorts internationella vänskapsmatcher. Många har förut klagat på att de vanligtvis inte tar ut det bästa hos lagen. UEFA höll med och införde därmed Nations League, där tanken är att det ska finnas både vinnare och ett större fokus på tävlingsinriktning.

Tanken är att det här systemet ska helt och hållet ersätta de vanliga vänskapsmatcherna som tidigare spelades genom FIFA. Förhoppningen är att det ska ta fram det absolut bästa i varje lag. Idén är inte heller ny, utan redan 2013 pratade man om att införa ett nytt system för vänskapsmatcher. Genom att ha en seriös liga som ersätter de gamla vänskapsmatcherna så tar man helt och hållet bort de matcher som förut var onödiga, inte tog lagen framåt utan som i vissa fall höll dem tillbaka, samtidigt som spelarnas förutsättningar för utveckling förbättras. På så vis har man, förhoppningsvis, kommit fram till en lösning som kommer att göra fotbollen mer spännande och där det faktiskt finns goda skäl till att hålla koll på ställningarna.

Så funkar det 

Systemet är ganska komplicerat, men kortfattat har man fyra ligor, A, B, C och D. De absolut bästa lagen är i A medan de sämsta är i D. Lagen kan också röra sig mellan dessa beroende på deras prestationer. Så ett lag som gör väldigt bra ifrån sig har möjligheten att röra sig från D till C, sedan från C till B och slutligen från B till A. Det säger sig självt att ett lag också kan sjunka på samma sätt, från A till B och så vidare.

Betygsättningen baseras på deras resultat. Så de lagen som slutar i botten på sin liga, kliver ned ett steg. Ett lag som däremot är i topp på sin liga, kliver upp ett steg. Så de absolut bästa lagen i D, betyder plats med de sämsta lagen i C. På så vis kan alla utvecklas som lag och samtidigt motiverar det också de bättre lagen till att ta matcherna seriöst. Varje liga är sedan uppdelad i fyra olika grupper. Sverige hamnade mot Ryssland och Turkiet i B-ligan, grupp 2.

Resultaten hittills

Hittills i matcherna har det varit blandade resultat. Första dagen, den sjätte september så stod det mellan Tyskland och Frankrike i A-ligan. Det var inte en överdrivet händelserik match och det hela avslutades med 0-0.

I  B-ligan så blev första matchen mellan Tjeckien och Ukraina. Efter en hård match mellan de två lagen så avslutades matchen med 2-1 till Ukraina. I C-ligan så blev det Albanien mot Israel och det hela avslutades med 1-0 till Albanien.

I D-ligan hittar man de lägst rankade lagen och den första matchen blev mellan länderna Georgien och Kazakstan. Matchen avslutades med 0-2 för Georgien.

Så har de bästa lagen presterat

Det har redan varit en del matcher och det ser ut att gå riktigt bra för några av favoriterna. Belgien, A-ligan grupp 2, har lyckats ta åt sig sex poäng hittills efter matcherna mot Island och Schweiz, mot Island lyckades de få till 3-0. Frankrike har snappat åt sig 4 poäng i A-ligans grupp 1. Spanien som är i grupp 4, också A-ligan, har även de lyckats få till sex poäng.

I B-ligan måste man absolut nämna Ukraina, grupp 1, som lyckats få sex poäng. Även Bosnien och Hercegovina har lyckats få sex poäng och är i grupp 3.

I C-ligan så finns det riktigt ljusa förutsättningar, inte minst när man kollar på grupp 2 där Finland lyckats få 9 poäng och Grekland 6 poäng. Även Bulgarien har gjort bra ifrån sig i grupp 3 med hela 6 poäng. Serbien i grupp 4 är inte heller långt ifrån med 7 poäng. De har dock Rumänien hack i häl med 5 poäng.

I D-ligan har vi Georgien i grupp 1 som gjorde bra ifrån sig mot Kazakstan och Litauen och har hela 6 poäng. I grupp 2 hittar vi både Vitryssland med 7 poäng och Luxemburg hack i häl med 6 poäng. I grupp 3 hittar vi Kosovo med 7 poäng och Azerbajdzjan med 5 poäng. Makedonien som är i grupp 4 har däremot också 6 poäng och ligger än så länge säkra.

Exakt vem som vinner är dock inte helt säkert. Många håller dock på Frankrike eftersom de har ett bra fördelat lag med många goda förutsättningar. Det märks också för den som är intresserad av online betting med 888sport, där Frankrike har riktigt bra odds för tillfället. Andra anser dock att man inte ska räkna ut lag som Tyskland, Belgien och Portugal, som också de har bra odds.

Hur det här påverkar UEFA Euro 2020

I grund och botten bör inte Nations League påverka Euro 2020. Men samtidigt så kan det bli riktigt spännande eftersom Nations League erbjuder ett alternativ för fyra lag att komma in för att kvalificera för Euro 2020.

Vad det innebär är att lag som är längst ned just nu, alltså i liga D, skulle kunna kvalificera genom den här ligan. Det skulle då vara enklare för dem än att göra det direkt via uttagningar för Euro 2020. Till exempel kan det här ge Sverige en extra chans inför 2020.

Men i det stora hela så kommer inte Nations League att påverka överdrivet mycket. Tio grupper kommer att tas ut och de bästa två per grupp kommer att kvalas för Euro 2020. Men bortsett från det så kommer kvalifikationsprocessen se likadan ut som den alltid har gjort, så för de flesta kommer det här inte att påverka alls. Men det kan ändå leda till ett par spännande resultat.