Guide VM 2018

Av
Uppdaterat: mars 20, 2018


Det är ännu några månader bort till VM i Ryssland och med det ihållande kalla vädret som lagt sig över landet kan det kännas ännu längre än vad det är. Men det är faktiskt knappt tre månader dit och så fort de stora ligorna i Europa spelat färdigt – om cirka 10 veckor – kommer all fokus flyttas till världsmästerskapet. Vi ger er en VM 2018 guide redan nu.

De olika grupperna lottades i slutet av förra året och genast satte spekulationerna igång huruvida lottningen än en gång var riggad i hemmanationens favör. Ryssland öppnar nämligen hela VM mot Saudiarabien 15 juni och övriga lag i den gruppen – Egypten samt Uruguay – tycker många var bland de svagare alternativen ryssarna kunde få. Men Ryssland är ett ganska mediokert landslag för tillfället, de har inte spelat en tävlingsmatch på två år och varken Uruguay eller Egypten är lag man ställer ut skorna mot.

Grupperna

Ryssland är som alla vet ett av världens största länder med fler tidszoner från kust till kust än vad övriga Europa har. Dels spelas matcherna några tidszoner bort från Europa, dels spelas det som vanligt i olika städer som inbördes ligger i olika tidszoner. TV-tiderna kommer därför variera ganska mycket. De tidigaste matcherna spelas vid lunch vår tid, de senast nio på kvällen.

Grupp A

Ryssland, Saudiarabien, Egypten, Uruguay

Det här är trots allt en grupp hemmanationen borde ta sig vidare från och vi sticker ut hakan något sätter våra pengar på att Egypten tar den andra platsen. De senare har trots allt en av Europas hetaste spelare just ni i Liverpools fenomenala målskytt Mohamed Salah

Grupp B

Portugal, Spanien, Iran, Marocko

Allt annat än Portugal och Spanien vidare från gruppen måste anses vara en gigantisk skräll

Grupp C

Frankrike, Peru, Danmark, Australien

Frankrike bör vinna gruppen men i övrigt är det ett riktigt ormbo. Vi bör nämligen ha lärt oss vid det här laget att man aldrig räknar bort Australien som underdog.

Grupp D

Argentina, Kroatien, Island, Nigeria

Här vågar vi inte ens på oss en chansning. Messi i all ära och med övrigt spelarmaterial Argentina kan ställa upp med borde de vara självklara till avancemang, men vi har sett stora lag missa förut och vi har faktiskt sett Messi plötsligt inte vara sig själv i flera turneringar nu. Nigeria har något på gång och Island, ja de har ju visat att de kan vinna grupper i turneringar.

Grupp E

Brasilien, Schweiz, Costa Rica, Serbien

Brasilien som given etta i gruppen, övriga jämnt skägg. Serbien kan spela skjorta av bra lag en bra dag och falla ihop som ett korthus mot sämre lag helt utan någon till synes anledning. Schweiz lyfter sig alltid ett snäpp i dessa turneringar och spelar dessutom en underhållande fotboll. Costa Rica gjorde en strålande insats sist men det lär inte upprepas, och allt vi för övrigt vill säga om dem är tacka gudarna att de inte kunde lottas i Sveriges grupp. VM 1990 någon?

Grupp F

Tyskland, Mexico, Sverige, Sydkorea

Sverige vinner gruppen, Tyskland kommer tvåa. Vad är det för mening att ha ett hjärta om man inte använder det ibland att tippa med?

Grupp G

Belgien, England, Tunisien, Panama

Här kan vi nog räkna bort Tunisien och Panama. Eller så blir Panama det där stora överraskningslaget som dyker upp en gång var fjärde år. England tar sig till kvartsfinal och åker ut på straffar. Som vanligt.

Grupp H

Polen, Colombia, Senegal, Japan

Vi tippar att Polen blir nationen som kniper tredje plats i VM. Bronset brukar gå till en mindre given nation och polackerna har mycket vasst på pappret. För övriga tre kan det sluta hur som helst i gruppen

Slutspel

Slutspelet inleds lördag 30e juni med åttondelsfinaler:

Vinnare grupp C – Tvåa grupp D

Vinnare grupp A – Tvåa grupp B

Vinnare grupp B – Tvåa grupp A

Vinnare grupp D – Tvåa grupp C

Vinnare grupp E – Tvåa grupp F

Vinnare grupp G – Tvåa grupp H

Vinnare grupp F – Tvåa grupp E

Vinnare grupp H – Tvåa grupp G

Finalen spelas i Moskva söndag 15e juli kl 17