Häcken blir Allsvenska mästare

Av
Uppdaterat: maj 7, 2019


Att innan avspark vandra in på hemmamatch där Häcken spelar är ingen direkt euforisk känsla. Bravida Arena är visserligen nybyggd och läktarna kan nog leverera magi då det är fullsatt. Problemet är att här aldrig är fullsatt. Publiksnittet på Häckens matcher ligger runt 3,000 i ett stadion som tar det dubbla, och då skall man räkna in att en stor anledning Hisingsklubben ens kommer upp i 3,000, det är tack vare tillresta supportrar från storklubbarna. Annars kan här stå lite drygt 1,000 mot mindre klubbar, där samtal mellan två gamla gubbar på ena långsidan hörs till den motsatta. För någon klack att tala om har de inte.

Hur har då Häcken lyckats etablera sig som en av titelutmanarna, och under flera säsonger slutat på den övre tredjedelen av tabellen?

Svaret är Gothia Cup.

Världens största fotbollsturnering i antal klubblag spelas årligen och Göteborgs gator fylls av ungdomar från världen alla hörn. Från Bangladesh till Bolivia, Sydafrika till Island anländer tusentals ungdomsklubbar och lirar boll under en vecka där allt till slut når ett avgörande med finaler på självaste Nya Ullevi.

Häcken har under decennier årligen dragit in miljontals kronor på detta, och pengarna har förvaltats väl. Med sina etablerade kontakter världen över har Häcken även en fördel vad gäller scouting. De får helt enkelt första tjing då en ny stjärna börjar träda fram. Spelare som de övriga inte har en chans att upptäcka. Dels kan Häcken knyta till sig spelare när de ser dem under Gothia cup, dels får de tips från klubbarna i ute i världen vilka tidigare deltagit i turneringen.

Det är en enorm fördel man har. Å ena sidan garanterade miljoner i intäkter varje år från turneringen. Å andra sidan ett kontaktnät som scoutar åt klubben. Tränare som själva meddelar Häcken, av ren artighet som tack för gästvänligheten i Göteborg.

Anfall av högsta klass

Häcken är en av de klubbar som blir sönderköpta varje år. De hittar en talang, och genast rycker de andra större klubbarna i denne. Men Hisingsklubben är aldrig oroliga över detta och de har en riktigt trevlig policy där man väljer att släppa spelarna om de får chans till mer lukrativt kontrakt och spel i större liga eller inför tusentals fler åskådare. De har man i princip inskrivet i väggarna, att klubben hjälper spelarna ut i större sammanhang. Att de aldrig behöver oroa sig för att släppa spelarna beror på ovanstående nämnda. De hittar alltid nya spelare.

I år lutar man sig i första hand mot den brasilianska anfallaren Paulinho. Det finns dock långt fler i anfallsväg som kommer skapa målchanser. Häcken kommer med största sannolikhet vara det lag som gör flest mål i årets Allsvenska och det kommer behövas då försvaret inte alls ser lika vasst ut. Men som det gamla uttrycket säker; anfall är bästa försvar.

Häcken kommer till slut ta sig hela vägen och vinna guld i år.