Handlinsförlamat i Italien

Av
Uppdaterat: maj 14, 2019


I veckorna som gåt har Milan stött på Lazio två gånger. En gång i liga och en gång Italienska cupens semifinal. Bägge gångerna skanderade Lazios Irriducibili fascistiska ramsor. Detta är tyvärr långt ifrån den första gången och man skall vara försiktigt med att peka specifikt mot Lazio då detta förekommer på nästan alla Italienska läktare. Lazios står dock ut med sina hyllningar åt det högerextrema hållet.

I ligamatchen hördes ap-ljud mot Milans mörhyade spelare och det går aldrig att underskatta i hur stor utsträckning spelarna tar illa vid sig. Vissa kanske avfärdar det med ett skratt och tycker att de som gör ap-ljuden är de verkliga aporna på plats. Andra kanske hanterar på annat sätt och ingen kan påstå vilket sätt som är det rätta för en individ att sköta det hela på. Vad som definitivt kan sägas att det krävs långt större handlingskraft från Italienska fotbollsförbundet för att få bort all form av rasism. Gör man inte det legitimiserar man på sätt och vis än värre handlingar.

I andra mötet mellan Milan och Lazio ställde sig nämligen en stor grupp Laziofans utanför San Siro och hyllade Mussolini med salut och näst intill parad. Visserligen blev flera av de inblandade arresterade i efterhand men det händer egentligen inte särskilt mycket mer. De släpps ut samma dag och får gå på nästa match. När de borde bli grova böter samt många års avstängning från läktarna.

Skamvrå

Alla känner till Italiens historia under andra världskriget och vilken sida de stod på. Därför torde det vara av särskilt stort intresse att lösa hela biten med fascismen och rasism. I Tyskland får exempelvis den som spatserar runt med en svastika fängelse och grova böter. Att en äga något med Hitlers förbannade symbol är förbjudet. Det här läser naturligtvis inte på något sätt problemet med rasism eller nazism, men det hjälper en bra bit på vägen.

Att Italien inte valt hantera det på liknande vis med Mussolini och hans symbol är underligt. Det kan inte vara särskilt svårt att förbjuda något som alla normala är överrens var en skamfläck i den Italienska historien. Istället får hela grupper paradera runt med detta och slänga upp banderoller på läktarna där den ledaren hyllas.

Ett av de hetaste möten i Italien är då Lazio möter Livorno. De sistnämnda spelar i staden med samma namn och där grundades Italiens kommunistiska parti. Det är ett särdeles zoologiskt spektakel när ena sidan – Lazio -viftar med flaggor föreställande Mussoloni och skanderar ramsor om honom, den andra sidan viftar med flaggor föreställande Stalin och skanderar ramsor om den galningen.

Det har blivit något bättre i Serie A samt de lägre serierna vad gäller vilka flaggor man kan komma in med. Men de smugglas fortfarande in, och det ropas väldigt mycket rasistisk i kör från läktarna utan att något speciellt görs från förbundets håll. I Italien verkar det generellt skötas genom att man kollektivt ställer sig i ett hörn med näsan mot väggen, likt en pojke som får stå i skamvrån. Att detta skall få problemet att försvinna av sig självt. Men så löser man inte detta skamliga som tyvärr förekommer allt för ofta i landet.