Himlen tur och retur

Av
Uppdaterat: november 13, 2017


Med hyllorna fulla av troféer har det ändå inte hjälpt några stora klubbar att ramla ner i seriesystemet, inte ens efter den största klubbtiteln man kan vinna. Det finns inget skydd mot relegering. Vissa har tappat sin forna glans och återhämtat sig, andra inte. Låt oss börja med de positiva exemplen där klubbar kommit tillbaka med besked och arbeta oss ner genom kategorierna.

De enda två klubbar som vunnit Europacupen för mästarlag, åkt ur den egna högsta ligan, därefter tagit sig tillbaka och vunnit cupen för mästarlag igen är Milan samt Manchester United. Milan hade vunnit Europacupen vid två olika tillfällen när problem uppstod. 1980 var de indragna i ”totonero” tillsammans med en samling andra klubbar, en matchfixningsskandal med resultat att de degraderas till Serie B. 1982 var de tillbaka i den högsta divisionen, det gick ytterligare några år och Berlusconi steg in i bilden som ny ägare. Han satsade stort, tog bland annat in tre legendariska holländare och snart var nya europeiska titlar bärgade.

Manchester United var aldrig indragna i någon skandal men lyckades ändå bara sex år efter sin europeiska triumf 1968 spela tillräckligt dåligt för degradering. Väl återhämtade inleddes bygget av en den legendariska vi ser idag, men Alex Ferguson vid rodret skapades en best och är med sina fans över hela världen för fotbollen näst intill vad Microsoft är för dataindustrin.

Andra klubbar som vunnit i Europa, ramlat ner i seriesystemet, återhämtat sig, hittat en väg tillbaka är Chelsea och Valencia.

Klubbar som en gång i tiden hade sin storhet, åkte ur, åkte upp och ner igen för att till slut hitta någon form av stabilitet inkluderar Newcastle, Bordeaux och Lazio. De sistnämnda var mästare i mitten av 1970-talet men hamnade i en dålig trend på 1980-talet där de knappt hunnit bli uppflyttade innan de åkte ut igen. Idag är de visserligen att räkna med men har aldrig lyckats bli en kraft att konsistent räkna med. Mellan 1998 och 2004 hade de sin senaste stabila period och vann åtta titlar på sex år, men över tio år har passerat och de är aldrig riktigt nära en titel.

Newcastle har ett rykte som sig att vara underpresterande. En av de rikaste klubbarna i England, med skåpet fullt av och en hängiven hemmapublik som fyller stadion varje match så kan de inte hitta stabiliteten vilken behövs för att bli en utmanare de andra kan räkna med.

Franska Bordeaux var så långt nere som andradivisionen i Frankrike början av 1990-talet för att ta sig och faktiskt spela en europeisk final mot Bayern Munchen. Några år senare vann de den Franska ligan.

Bland klubbar som aldrig riktigt kommat tillbaka efter sin första sejour i de lägre divisionerna kan italienska Bologna nämnas som ett praktexempel. De var under 1960-talet den absoluta maktfaktorn runt vilket landslaget byggdes. Under det tidiga 1990-talet åkte de ner så långt som Serie C, har kommit tillbaka i högsta ligan sedan dess men har hamnat i limbo där de ständigt återfinns i mitten av tabellen.

Bland de riktigt stora frågetecknen hittar vi Nottingham Forest, Reims och Genoa. Nottingham Forest vann Europeiska mästarcupen två år i rad efter att ha gjort en av fotbollshistoriens märkligaste resor. 1976 i division 2, 1977 i division 1, 1978 engelska ligamästare och europeiska mästare direkt på det. Nottingham är enda klubben som tagit sig upp till högsta divisionen för att vinna den direkt året därpå och mästarcupen direkt därefter. Idag kämpar de om att ta sig tillbaka efter flera år i de lägre divisionerna, men verkar aldrig riktigt lyckas.

Stade de Reims från Frankrike spelade final i Europacupen två år i rad på 1950-talet och vann på hemmaplan allt som gick att vinna. Idag sitter de fast i division 2. Ett liknande öde drabbade Genoa som vunnit nio titlar totalt och under långa perioder spelade i Serie B. Idag är man säsong ut och säsong in ständigt krigande mot ny nedflyttning och några nya titlar syns inte på horisonten, inte ens med kikare.

Den klubb som får avsluta detta är Leeds United, en klubb med ett prisskåp mer välfyllt än de flesta Engelska klubbar. På 60- och 70-talet var man ett fenomen som andra klubbar försökte efterhärma. Engelska mästare 1992, fem europeiska finaler och en av favoriterna i Champions League då den turneringen inleddes, så gick proppen plötsligt ur. De rasade genom serierna, tappade alla sina spelare och har inte riktigt återhämtat sig en.

/ Zvonko, Kompistips.se