Klubbarna är redo för SHL 19/20 

Av
Uppdaterat: september 12, 2019


Photo by Andy Hall on Unsplash

I september månad startar den svenska ishockeysäsongen. 52 omgångar i SHL väntar i höst, vinter och vår. Den sista omgången innan slutspelet spelas den 14 mars. Nytt för i år är att Leksand är tillbaka i högstaligan och IK Oskarshamn gör sin SHL-debut. Frölunda, som vann slutspelet förra säsongen, har rustat för att behålla sin position som svenska mästare, även om hockeyfans verkar tro att det är Djurgården som vinner kommande säsong.

Nykomlingarna gör sig redo

IK Oskarshamn (IKO) har haft ett så där sommaruppehåll och försäsong. De vann tre av sina sju försäsongsmatcher och håller på att strukturera om laget in i det sista. Enligt uppgifter från sportsbetting och nyhetssajten bet365 har de avslutat try out-avtalet med den före detta Djurgårdsspelaren Tobias Lindberg. Innan dess avslutade de kontrakten med amerikanerna David Goodwin och Jake Newton. Oddsen för att IKO vinner SHL ligger på skyhöga 151.00, men ersättarna till de sparkade spelarna kan kanske bidra till att förbättra siffrorna. Nyligen blev det klart att klubben har värvat Johannes Salmonsson från Timrå, som de slog ut i kvalspelet förra säsongen. De har även förstärkt med Johan Alm från Skellefteå, Nichlas Hardt från Växjö och nu senast med den slovenske landslagscentern Rok Ticar.

Leksand har också värvat för fullt under sommaren och de gör allt för att visiten i SHL ska bli långvarig. Med en budget på närmare 45 miljoner kronor har sportchefen tillsammans med tränaren Roger Melin byggt ihop ett lag som de tror kan leverera. De har bland annat värvat spelare som Spencer Abbott, Jonas Ahnelöv, Johan Fransson, Mareik Hrivik, Janne Juvonen och Patrik Zackrisson. Oddsen för att de vinner SHL är 51.00.

Djurgården eller Frölunda

Frölunda tog sitt femte SM-guld förra säsongen och slutade på en bra placering i grundserien, där de blev trea. Likt Oskarshamn har de inte haft någon superstart på försäsongen men de lyckades vinna Strömstad Hockey Classics och leder sin grupp i årets Champions Hockey League (CHL). Även där ska de försöka försvara titeln från föregående säsong. Oddsen för att de vinner SHL är 6.00.

Trots föregående resultat är det inte Frölunda som är favoriterna att vinna den svenska toppligan. Enligt en fråga ställd av SVT är det hittills Djurgården som har fått flest röster för att bli den slutgiltiga vinnaren 2020. Stockholmsklubben har inte vunnit ett SM-guld sedan 2001. De slutade fyra i grundserien förra året och förlorade i finalmatcherna. Inför säsongen har de hämtat in spelare som den tidigare klubblöse Patrik Berglund, Anton Hedman från Örebro och Niklas Svanberg från Timrå. Berglund har däremot inte fått den bästa starten i laget och den före detta NHL-spelaren missade en viktig straff i CHL-mötet på Hovet mot Vienna Capitals. Matchen slutade 3-6 till bortalaget. Det var det svenska lagets första förlust i den här säsongen av CHL. Oddsen för att de vinner SHL är 8.00.

Som vanligt går det endast att spekulera i vilka som kommer att ta ett grepp om serieledning. Utöver de fyra ovannämnda klubbarna finns det tio andra lag som slåss om att ta sig till slutspelet och ingen av dem kommer att ge upp utan kamp.