Kultpersoner i sport Del 2

Av
Uppdaterat: februari 22, 2018


När NBA och klubbarna där väljer sina spelare under draften varje år försöker givetvis varje klubb förutse vilken rookie som kommer påverka resultattavlan på bästa sätt, vilken talang som kan påverka lagets resultat i form av framgång mest med sina två- och trepoängare, eller sina blockar. Men stil spelar också roll. Det är en sak att ha spelare vilka underlättar matchavgörande och ser till att laget vinner, en annan typ av spelare kan få dit åskådarna utan att vara bland de främsta poängmässigt.

Vad gäller det senare samtidigt som det första är Dennis Rodman ett typiskt exempel från NBA. Inte bara spelade han i det lag som blivit ett av de mest ikoniska inom NBA. Han var en makalös power forward och kunde levt på den talangen allena men hans väldigt individuella och underliga still vid sidan av bidrog även den. Han bytte hårfärg och still på frisyren nästan dagligen, det är antagligen ingen helt vild gissning att spelarna i Chicago Bulls omklädningsrum under vissa perioder hade vadslagning vilken hårfärg Rodman skulle dyka upp med under nästa match eller träning. Det var antagligen inte heller otänkbart att de slog vad om vilken kändis Rodman för stunden dejtade.

Rodman hade en personlighet som fram till dess var nästan tabu i NBA. Visst, det hade funnits sådana som Kareem och Larry Bird, bägge ikoner, men väl utanför planen så var de inte särskilt intressanta. I jämförelse med Rodman var de ganska torra och ointressanta, Rodman ändrade spelreglerna på ett stort sätt. Plötsligt – vad som betraktats vara en ganska uppnäst sport inom idrottsvärlden – gjorde han den till punk, till något rått, något pick-up-game-spelarna på gatan kunde relatera till mer, något högljutt och tufft. Borta var Ivy League, den där stämpeln som finrum, in kom rock’n’roll istället och Rodman skakade om NBA utan att darra själv det minsta.

Om man listar de bästa spelarna i NBA genom tiderna kommer Rodman aldrig hamna särskilt högt på den listan eller ens vara med. Men listas spelarna som bidragit mest till att förändra sporten så måste Dennis Rodman hamna högt. Kamerorna ändrade plötsligt sin fokus. Det brukade vara att filmstjärnor sittandes längst ner vid court side fick kameralinsen mot sig i varje paus, sådana som Jack Nicholson under Lakers matcher. Men med Rodman hade NBA plötsligt sin egen filmstjärna där ute i matchen.

Att säga Dennis Rodman är en speciell figur, det är en underdrift. När hans karriär som professionell spelare var över fortsatte han överraska. Hela världen chockades då han plötsligt åkte till Nordkorea för att dela med sig av sin kunskap i den inhemska ligan. Alla undrade vad in i Hades Rodman sysslade med som åkte över till en av världens strängaste diktaturer. Men det visade sig bara var del av en finurlig väg in att få filma annat, vad som faktiskt pågick där borta, och det gick vägen.

Endast kultspelare lämnar sitt hem värt miljoner dollar, och reser till Nordkorea.