Manchester United med läge

Av
Uppdaterat: februari 12, 2019


När Mourinho tog över tränarrollen i Manchester United vet jag att det var många av deras supportar som suckade djupt. En del ville till och med att klubben skulle misslyckas hellre än att lyckas, bara för att bli av med portugisen så fort som möjligt. Deras uppgivenhet visade sig stämma. Tråkigare fotboll hade inte deras klubb spelat på decennier, och sämre resultat hade inte upplevts på den här sidan millenniet.

En bra bit under fjärdeplatsen som är så betydelsefull både vad gäller äran att få spela med de bästa klubbarna i Europa samt inkomsten turneringen inbringar. Och en lång bit till förstaplatsen med noll chans att vinna ligan innebar att Mourinho fick packa ihop sina pinaler. In togs den forne superinhopparen Ole Gunnar Solkjaer som interrimtränare. Tanken var att han skulle få hål på läckorna i skutan, ta in den säkert till hamn, och när det lugnat sig en ny permanent tränare utses. Men nu har det gått så pass lysande för norrmannen i hans roll, att ett längre kontrakt diskuteras och det vore ofattbart korkat av United att inte knyta honom till sig på längre sikt, med tanke på hur han fått igång både defensiv och offensiv. Det ser riktigt bra ut resultatmässigt såväl som spelmässigt med många leenden i truppen. Där det under Mourinho ofta var surt mycket tack vare Josés udda förmåga att skapa kontroverser.

Nu ställs Manchester United mot Paris Saint Germain i ett dubbelmöte, och de kan mycket väl slå ut parisarna.

Typiskt PSG

Världens dyraste spelare, Neymar, är sedan en tid tillbaka skadad och kommer inte tas ut till spel när PSG skall ta sig an United. Det är inte första gången brasilianaren drar på sig en skada av det värre slaget och frågan är hur han kommer gå till historieböckerna i den franska klubben. 5 miljarder kostar affären med övergångssumma och årslöner inräknat. Det är väl ungefär lika mycket pengar som samtliga övriga klubbar i Ligue 1 spenderar under ett par säsonger på spelarköp. Om de ens kommer upp i den summan. För detta har Neymar inte levererat något särskilt och på senare tid har det börjat gnissla i relationen där det hintas om att han vill iväg till Real Madrid efter säsongen. Hur han ens kunde lämna Barcelona är en gåta. Eller, ja, pengar besvarar naturligtvis gåtan och man får väl säga att han inte verkar vara en av de mest sympatiska spelarna.

Inte nog med att Neymar är borta, Cavani gick och skadade sig nyligen och är även han borta i matcherna mot Manchester United, och det börjar bli ganska typisk Paris Saint Germain nu att när slutspelet i Champions League skall dra igång, då faller den ena efter den andra av deras viktigaste spelare bort på grund av skador.

Allt detta gynnar naturligtvis Manchester United. Dels är de själva mitt i en uppåtgående spiral. Dels är två av PSG:s bästa borta, som marsipanrosen på gräddtårtan har The Red Devils mycket större erfarenhet av att spela viktiga matcher i Champions League. Sådant sätter sig i väggarna och där PSG inför säsongen nämndes som en av favoriterna att ta hem hela turneringen, säger känslan att detta dubbelmöte tar Manchester United hem.