När det lilla är stort

Av
Uppdaterat: juni 19, 2017


Man brukar ofta säga att de små sakerna i livet är de som verkligen betyder något och i många fall stämmer detta absolut. Man njuter bra mycket mer av att äta den enklaste rätt morsan tillagat, än att äta på någon Michelinsylta där två sparris i kors på en enorm tallrik kostar strax under tusenlappen. Man mår bättre av sitta ute i den djupaste urskog med inget mekaniskt som låter alls, än att sitta i skallen på Frihetsgudinnan och blicka ut över betong, stål och trafik. Man njuter omedvetet av den där första klämmen på en nyöppnad tandkrämstub, mer än man uppskattar eltandborsten som gör att man slipper borsta över tänderna själv. De små sakerna kan vara otroligt tillfredställande och så är det inte sällan även inom fotboll.

För en tid sedan skrev vi här om de där som aldrig riktigt får vara med och uppleva topparna. Reservmålvakten som får nöta bänk match in och match ut, de små landslagen som aldrig är i närheten av en plats i ett stort mästerskap. I senaste europeiska kvalomgången till fotbolls-VM som spelas nästa år small det till ordentligt. Andorra – den lilla nationen som ligger insprängd på gränsen mellan Frankrike och Spanien vann på hemmaplan med 1-0 mot Ungern i grupp B. Det var fantastiska scener när slutsignalen gick där en målskytt lade sig gråtande av glädje på marken och de övriga stormade till för att krama om honom. 66 matcher i rad, 13 år hade det tagit innan Andorra åter vann en match och detta mot ett landslag som spelade EM så sent som förra sommaren, visat ganska bra uppgång och har proffs i flera stora klubbar runtom i Europa. Målskytten själv, Marc Rebes, han spelar i Santa Coloma. En klubb i Andorra som har stadion fantastiskt placerad mellan bergen, med kapacitet för 899 åskådare.

För att ge lite perspektiv vad detta lilla furstendöme med knappt 90,000 invånare ställde till med har motståndarna de slog fler registrerade spelare än vad landet har i befolkning. Det kan liknas vid att Lund ställde upp med ett lag och slog en nation som spelat VM-final. Ungern är rankat 33:a av FIFA, Andorra på plats 186 med endast 20-talet nationer bakom sig och länder som Guam, Bermuda samt Aruba ovanför sig i rankingen. Andorras senaste kval visar ganska tydligt var de står:

– 2014 tog de noll poäng, gjorde inga mål och släppte in 30

– 2010 tog de noll poäng, gjorde tre mål och släppte in 39

– 2010, för 16 år sedan, tog de fem poäng via en seger och en oavgjord mot Makedonien samt en oavgjord mot Finland, gjorde 4 mål och släppte in 34

– 2002 tog de noll poäng, gjorde fem mål och släppte in 36

Det är alltid en känsla som värmer när en mindre nation lyckas. Vi har sett det i VM-sammanhang när de som tippas förlora stort inte bara vinner, även spelar övertygande. För Andorra lär det inte vänta några resor till stora VM-slutspel men matchen mot Ungern visade vad sann fotbollsglädje är, vad äkta kärlek till både sport och nation är. Vinsten var som de vunnit självaste VM-finalen. När spelarna började rusa runt av lycka efter slutsignalen var även jag lycklig, kände mer än då vinnarna lyfte Champions League bucklan bara några veckor tidigare.

Zvonko, Kompistips