När komiker bildar klubbar

Av
Uppdaterat: augusti 21, 2017


Det finns många sätt att välja sin favoritklubb, både den man följer och den man väljer att betta på. Någon har valt av lojalitet till sin stadsdel, annan tack vare tröjfärgerna och en tredje för att farsan tog med honom till hemmamatcherna. Några har valt helt efter namnet som ibland kan vara komiskt.

Det finns en mängd klubbar ute i världen som har helt obskyra namn och några som får mungiporna att peka upp. Lokalt drar de säkert i de flesta fall inte till sig särskild uppmärksamhet men när vi hör talas om dem längre upp i norra Europa kan det plötsligt bli roligt. Italienska AlbinoLeffe är ett sådant exempel. Nere i Bergamo där de spelar sina hemmamatcher är det två helt vanliga små ställen som slagit sig samman och bildat ett klubblag. Betoningen i namnet ligger på näst sista E men i Sverige kan man inte låta bli att tänka en Leif som är albino.

För den som kan engelska – och det kan väl de flesta av oss – är många latinamerikanska klubbnamn underhållande. Deportivo Moron från Argentina och Deportivo Wanka från Peru har ändelser man inte säger till sina bästa vänner. Bolivianska The Strongest är landets näst mest framgångsrika klubb och då blir namnet ironiskt medan Total Clean Football Club i Peru startades av arbetare på ett tvätteri och haft vissa framgångar i högsta ligan, men den som sett peruansk vet att det kan vara riktigt smutsig med fula efterslängningar och många kort. Ibland inte tillstymmelse till rent spel.

För britter är norska Fart ganska komisk och varför det finns ett Young Boys i Bern, ett Old Boys i Basel samt ett Young Fellows i Zurich måste ha med Schweizisk fetisch för boys i sina namn att göra. Men de mest komiska, udda och ögonbrynshöjande namnen på fotbollsklubbar hittar vi i Afrika.

Dangerous Darkies är en legendariskt sydafrikansk klubb som hade sin storhetstid under 1990-talet och det var väl egentligen bara en tidsfråga innan de skulle byta namn på det klubbmärket. Hur man tänkte då föreningen döptes är en gåta. Mysterious Dwarfs var en av de första klubbarna i Ghanas liga, tillsammans med Venomous Vipers och Sekondi Eleven Wise. Kanske tog man inspiration från den nordamerikanska hockeyligan då dessa döptes. En mycket långsökt tanke men den närmaste förklaringen vi kan ge till de udda döpta klubbarna.

Det finns ett Hallelujah i Sydkorea, ett Georgetown Ballweavers i Guyana och Wormatia Worms i Tyskland, vi behöver dock inte resa långt för att le åt lite galna klubbnamn. För svenskar har BK Häcken nämnts tillräckligt många gånger att det roliga i namnet nästan försvunnit, om man inte tänker efter och funderar på hur udda detta klubbnamn egentligen är. Går man längre ner i divisionerna hittar vi mindre framgångsrika med ännu ”värre” namn. BK Skottfint lirar i division 4 samtidigt som det svenska klubblag med finurligast namn – BK Samlaget – håller till längre ner i samma division som Hästar med Västar samt BK Snespark. Hur dessa valt sina tröjfärger kan vi bara gissa. Kanske efter en pubrunda.

Zvonko, Kompistips