NHL – De 5 roligaste lagen att titta på.

Av
Uppdaterat: november 5, 2014


Om du är en lirare som inte direkt håller på ett NHL-lag, så ska du här få tips på fem lag du bör överväga att skaffa sympatier hos, de fem som spelar ligans roligaste hockey..

– Dallas Stars
Du som gillade ”Broad Street Bullies”, 1970-talets upplaga av Philadelphia Flyers, kommer att älska årets upplaga av Dallas Stars. I alla fall deras tredjekedja med Eakin, Garbutt och Rousell. När dessa herrar är på isen så snackas det skit, det tacklas frenetiskt, det försegår konstanta tjuvnyp och det görs också mål mellan varven. Ligans fulaste kedja, men också en av de mest älskvärda huserar i Dallas. Bortsätt från dessa 3 galningar så finns det en hel del talang i lagets offensiva led. Seguin och Benn, samt de två nyförvärven från Ottawa, Spezza och Hemsky har alla gudabenådade offensiva kvalitéer i form av spelintelligens och tekniska färdigheter. Backbesättningen må vara deras Akilles häl, men både Dillon och Goligoski är potenta, framförallt när de hänger med i anfallen. Man gör i snitt 3 framåt och släpper in 3.5 mål bakåt per match. Hawaii-hockey kryddat med inslag av klassiska ”Broad Street Bullies” kan ju inte vara annat än rätt!

– New York Rangers
Om du gillar nätrassel både framåt och bakåt så är New York Rangers ett lag för dig. Hittills under året blir det i snitt dryga 6 mål per match när Lundquist & CO är inblandade. Nämnde ”King Henrik” ska dock inte målas upp som någon syndabock för att det blir en hel del mål i baken. Den skullden bör läggas på Rangers backbesättning, som bortsett från Ryan McDonaugh håller medioker klass. Offensivt så är Rangers en fröjd att skåda. Deras forwardsuppsättning är förmodligen ligans skriskostarkaste och samtliga 4 femmor forecheckar stenhårt. Hagelin, Krider, Nash samt de båda nykomlingarna Anthony Duclair och Kevin Hayes har alla ruggig speed på rören. Martin St Louis har kanske inte samma explosivitet som tidigare i karriären, däremot så är han en extremt smart spelare, som också är rolig att se. Summa summarum, gillar du en snabb, fysisk hockey som genererar mål i båda riktningarna, spana in ”Äpplets Stolthet”, Rangers.

– Tampa Bay Lightning
Till skillnad från Rangers så har Tampa en klart mer solid backbesättning. Det visar sig också i insläppta mål, där man snittat dryga 2 per match såhär långt. I backbesättningen finns det också mycket offensiv kraft, då tänker jag främst på Victor Hedman som var på g mot en Norris (pris som ligans bästa back)-säsong innan turens elake broder, oturen var framme när han skadade sig borta mot Vancouver. Anton Stråhlman är spelskicklig och Jason Garrison skjuter som en häst. I de offensiva leden så är det givetvis Steven Stamkos (8 mål på 12 matcher)som nämns först och kanske Valteri Fillpula som tvåa. Men bortsett från dessa etablerade herrar så finns det tonvis med talang i laget. Spelare som Ondrej Palat och Tyler Johnson var båda nominerade i kategorin ”årets rookie” efter fjolårets fina debutsäsong. Även J.T Brown (1990), Nikita Kucherov (1993), Vladislav Namestnikov (1992) och Alex Killorn (1989) visade att de kommer leda Tampa in i en ljus framtid. En framtid som också kommer innehålla superlöftet Jonathan Drouin, född 1995, som inlett sin NHL-karriär med 4 poäng på 7 matcher. Bortsett från en fin framtid så är man ett lag som redan i skrivande stund tillhör ligans allra bästa. Det som kännetecknar Tampa Bay Lightning är deras fyndiga kortpassningsspel, med läckra, tekniska, snabba kombinationer. Samtliga 4 femmor kan producera offensivt och åker bra skridskor, framförallt J.T Brown, som är en riktigt virvelvind. Tampa Bay kommer vara en stormakt i NHL under många år framöver och är helt klart ett av de mest sevärda lagen i ligan.

– Anaheim Ducks
Ryan Getzlaf och Corey Perry, två spelare som vunnit allt ifrån skytteligan i NHL till Stanley Cup och OS-guld med Kanada. Dessa två utgör den namnkunniga delen av Ducks lag. Bakom dessa finns det mycket ungt och spännande. Både Hampus Lindholm och Sami Vatanen är blivande storbackar som spelar med en offensiv grundinställning, den sistnämnde skulle jag säga är Finlands svar på Erik Karlsson. Devante Smith- Pelly, Emerson Etem och Andrew Cogliano är tre av ligans absolut snabbaste forwards. Cogliano’s acceleration från stillastående till maxfart kontra övriga spelare i NHL, kan jämföras med en Porsche kontra en Volvo ifrån det glada 80-talet. Beleskey, Maroon och Thomson är väl inga namn som skrämmer direkt, men i maskinen Ducks så är man hårt jobbande spelare som också har både händer och näsa för målet när de mer etablerade har en sämre dag på jobbet. De är knappast några spelare som backar för att dela ut tacklingar som ger utslag på Richter-skalan heller. Ducks har i mina ögon alla ingredienser för att vara ett lag som det tränade hockeyögat bör uppskatta att skåda dag in och dag ut. Stig upp 04:00 någon morgon för att se dem lira hemma i Honda Center, då är det ”pedal to the metal” från start till mål.

– Pittsburgh Penguins
Laget som gör mest mål av samtliga i dagens NHL. Hittills under året har Penguins snittat 4.1 mål per match framåt och mål är ju kul att se. Det som gör att Pittsburgh är så offensivt starka stavas Sidney Crosby och Evgeni Malkin, ligans bästa ”One, Two- punch” på centerpositionen. Oavsett vilka dessa två herrar har på vingarna så förvandlas de oftast från brunkare till skytteliga-aspiranter (Ex. Hörnqvist och Dupois). Fleury mellan stolparna blandar och ger, och det är kanske därför man tvingas göra i snitt 4 per match framåt för att ha en chans att vinna. Letang och Erhoff är båda offensivt skickliga backar som kan slå briljanta passningar som friställer Crosby, Malkin och dess lekkamrater natt efter natt. Om du är som Lasse Lagerbäck, dvs. du gillar 0-0 matcher med stabilt försvar, kolla inte på Pittsburgh. Vill du däremot se den röda mållampan lysa multipla gånger, bänka dig i TV-soffan.