Ojämna år är värst

Av
Uppdaterat: januari 15, 2019


Det finns säkert några statistiker någonstans som fått statligt bidrag för att sitta på ett kontor och skapa en rapport om vilken slutsiffra på årtal som är bäst, respektive sämst historiskt sett. Siffran nio ligger säkert bra till hos dessa statistiker som den sämsta eftersom Hitler föddes 1889, anslöt sig till partiet 1919 och startade Andra Världskriget 1939. För oss som sedan länge tröttnat på att Hitler ältas i all evighet och uppskattar fotboll räcker det med ojämn siffra, eftersom varken VM eller EM spelas dessa år.

Ojämna år är ändå bra för psyket

Den gångna sommarens VM var uppiggande på många sätt. Är man kroat född i Sverige, känner sig hundra procent kroat och exakt lika många procent svensk, då var det ett smått fantastiskt mästerskap. Sverige gick förvånansvärt bra och spelade några av turneringens mest minnesvärda matcher. Inklusive den mot Tyskland då man tappade en ledning på matchens sista spark. Men vilket mål det ändå var!

Vem hade förväntat sig att Sverige med den truppen skulle ta sig till kvartsfinal?

Men som så många gånger förr, när det väl gäller och den metaforiska kniven ligger mot strupen, då finns där något i den svenska kollektivismen som lyfter sig och blir en enorm kraft. Det är ändå rätt underligt och på vissa sätt underfundigt hur vi i Sverige knappt talar med grannarna i lägenhetslängan, slänger oss in och ut ur tvättstugan för att slippa stöta på den som har tid direkt efter, är knäpptysta på busshållplatsen och ändå är vi så vassa i idrotter där det kollektiva och dialog är viktigt.

Lysande gjort i VM, Sverige!

I en hälften så stort nation befolkningsmässigt sett jämfört med Sverige, söderut, där hade man med en gyllene generation prickat näst intill perfekt. Kroatien tog sig hela vägen till VM-final och om Sveriges matcher tog på nerverna där jag övervägde söka professionell hjälp, då var Kroatiens nära få mig att hamna på ett hem. De låg under i princip varje match, för att vända och vinna. Det där är inte sunt för kroppen, eller snarare knoppen.

Lysande gjort i VM, Kroatien!

Omöjlig att tillfredsställa

Ändå tog det några dagar efter varje sista match där att känna sig nöjd. Så undersökningsmöjlig för en hel stab läkare är den här skallen. Att trots prestationen både Sverige och Kroatien gjorde, ältade jag ”tänk om ändå?”. Tänk om Sverige hade hållit ut mot England i kvartsfinalen till halvlek, då hade England plötsligt kunnat få nerv i leden och Sverige sticka upp? Tänk om inte Pussy Riot, dessa totalt narcissistiska meningslösa vpå, tänk om de inte avbrutit finalmatchen genom att springa in som fån precis då när Kroatien hade ett bastant tryck mot det Franska målet.

Men så är man funtad när man fotbollsmässigt inte är helt frisk i huvudet. Man är nervös innan match, man är supernervös under match, man är aldrig nöjd.

Jag saknar det varje år som slutar på ett udda nummer eftersom inget EM eller VM spelas då. Samtidigt är jag ändå rätt glad, eftersom jag slipper hela den biten.

/Zvonko