OS-hockey genom tiderna

Av
Uppdaterat: mars 6, 2018


Nu när ishockeyn äntligen dragit igång i OS och Tre Kronor är med och kämpar om medaljerna kan det utan vara kul att se hur det gått lite längre bak i tiden. Just eftersom det bland annat finns en hel del svenska framgångar genom OS-hockeyhistorien.

Första medaljen 1928

Den första olympiska hockeyturneringen spelades redan år 1920 och har då en del av sommarspelen i belgiska Antwerpen. Totalt deltog sju länder, däribland Sverige, som gick till final mot Kanada, där laget dock förlorade hela 12-1.

Trots att Sverige gick till final belönades laget inte med silver på grund att spelet om silver och brons avgjordes i separata rundor. Efter förlust mot först USA och sedan Tjeckoslovakien slutade Sverige inte bättre än fyra och blev utan medalj.

Bättre gick det åtta år senare i St Moritz 1928 när Sverige tog sin första medalj i OS-hockeyn. Med endast en förlust på fem matcher lyckades Sverige knipa silvret bakom Kanada.

Efter att Kanada plockat hem fyra raka OS-guld lyckades hör och häpna Storbritannien ta hem guldet i Garmisch-Partenkirschen 1936. Nästa medalj för Tre Kronor kom i Oslo 1952 i form av ett brons.

I Cortina d’Ampezzo 1956 gjorde Sovjetunionen entré i OS-sammanhang. Laget skulle sedan komma att dominera OS-hockeyn stort i flera årtionden framöver. Fram till 1992 missade Sovjetunionen, eller OSS som de hette 1992, guld endast två gånger.

Båda gångerna var det USA som tog hem guldet. Först 1960 i Squaw Valley och sedan i den legendariska turneringen i Lake Placid 1980 när ett amerikanskt collegelag besegrade Sovjetunionen i en klassisk match, som sedan dessallats ”Miracle On Ice”.

Med tanke på att det i år är första gången på 24 år som inte NHL-proffsen med är Ryssland, eller OAR som de heter på grund den ryska dopinghärvan, favoriter till att ta hem OS-guldet i årets turnering.

Hos spelbolagen, som många erbjuder betting på ishockeyn live i OS, har ryska laget dock halkat ner som favoriter. Efter den första omgången är det till och med så att Slovakien hos bet365 har lägre odds för att vinna grupp B, 1.50 gånger pengarna, än vad det ryska laget har, vilka ger 4.50 gånger pengarna för gruppseger.

Första guldet 1994

För oss svenskar är förstås OS-turneringen i Lillehammer 1994 ett av de käraste minnena när vi pratar OS-hockey. Peter Forsbergs klassiska straff mot den kanadensiske målvakten Corey Hirsch i finalen är svensk idrottshistoria och blev till och med frimärke.

År 1998 var något av ett historiskt OS eftersom detta var första gången i modern tid som NHL-proffsen var med. Trots storspelare som Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström åkte Tre Kronor ut redan i kvartsfinalen mot Finland.

Betydligt bättre gick det då åtta år senare vid OS i Turin. Efter halvknackigt spel i gruppspelet började Tre Kronor att leverera. Först 6-2 mot Schweiz och sedan 7-3 mot Tjeckien i semifinalen. Inför sista perioden i finalen mot Finland stod det 2-2 och då kliver veteranen Nicklas Lidström in i handlingen och sätter segermålet till 3-2 endast 14 sekunder in i slutperioden, assisterad av Peter Forsberg och Mats Sundin. Tre Kronors andra OS-guld var ett faktum.

Återstår att se om Tre Kronor anno 2018 lyckas upprepa den bedriften.