Poänglösa matcher

Av
Uppdaterat: juni 13, 2019


Den största anledningen varför de flesta som följde UEFA Nations League, gjorde det på halvfart, var att få visste vad den gick ut på. Det spelades av lite matcher i olika grupper där några åkte upp, några åkte ner och Portugal till slut fick lyfta en buckla som ingen helt givet vet om den kommer delas ut igen. Någonstans i det krångliga regelverket förklaras att två länder kan få en direktplats till nästkommande EM. Hur detta avgörs är bara flummigt.

Om Portugal inte tar sig vidare från sin EM-kvalgrupp, då kan de ändå få en plats tack vare vinsten i UEFA Nations League. Vad är då syftet med att de ens skall kämpa sig igenom sin kvalgrupp? Några i de lägre seedade grupperna kan tydligen också få en direktplats. Från ett senare play-off. Och det är väl kul kan man tänka, men nu spelar 24 nationer i nästa EM eftersom UEFA firar jubileum, därefter återgår det till 16 nationer och då är de här direktplatserna borta. Vilket innebär ännu mindre poäng med en turnering som många av spelarna själva, antagligen bara suckar över. Något som märktes i attityden hos flera lag där exempelvis Danmark under en match ställde upp med sitt lag i futsal.

När det inte gäller något större blir fotboll ganska ointressant. Det är därför långt färre rattar in för att se Sverige i en Vänskapmatch, än då de spelar för viktiga poäng. Det är därför långt färre löser biljett för att sitta på läktaren när Sverige skall spela någon oväsentlig joggingrunda i 90 minuter, jämfört med hur många som vallfärdar utomlands då Sverige skall spela i större mästerskap.

Fotboll handlar om att göra mål, och den som gör flest vinner. Om man gör flest mål men dessa ändå inte direkt räknas, ja då är varken publik eller spelare lika intresserade. Och detta är minst lika viktigt längre ner i åldrarna.

Det är en pågående debatt huruvida barn som spelar fotboll, om deras resultat skall räknas. Den överbeskyddande falangen som tror allt är skadligt och måste regleras, de vill inte att antalet mål eller vinster skall räknas när barn spelar i sina klubbar. Alla skall vara vinnare, alla skall få en pokal, och oavsett om Olle fem år stått större delen vi hörnflaggan fascinerad av en myrkoloni, så skall han få en klapp på axeln med orden ”mycket bra match du gjorde”.

Det här är bara löjligt, och vansinnigt. Barn vill själva tävla. Får de inte räkna mål eller vinster i matcherna de själva spelar, då går de hem och sätter sig framför Playstation och räknar dem mot sina kompisar. Att ta ifrån barn tävlingsmomentet är något av det värsta man kan göra. Tävlingsinstinkt är näst intill ett mänskligt sinne. Det härdar, motiverar, uppfostrar och tillför viktig livserfarenhet. Att frånta barn detta är indoktrinering av usel art. Som att genmanipulera i efterhand. Och att sluta räkna mål eller vinster bara för att de är barn, det kan vara den avgörande faktorn om dessa barn ens vill fortsätta spela fotboll. För räknas inte mål eller vinster, vad är poängen med matcherna då? Att de ens vill spela från början brukar ofta handla om någon idol de sett spela VM, EM, Champions League eller till och med Allsvenskan. Inte UEFA Nations League som man inte förstår hälften av syftet med.