Rekordmånga svenska spelare i NHL

Av
Uppdaterat: oktober 22, 2018


Aldrig någonsin har det draftats så många svenskar till NHL som det gjorde i somras. 32 svenska spelare gick över till den amerikanska högstaligan, varav Rasmus Dahlin blev historisk som den andra svensken någonsin att bli draftad i första omgången. NHL-kontrakten har dragit in en rejäl summa till svensk hockey, som trots den omfattande draften fortfarande får behålla några spelare som har fått så kallade rookiekontrakt.

Höga förväntningar

Svenska talanger har hämtats till NHL i alla år och antalet svenska storstjärnor som har spelat i ligan är stort. I år draftades som sagt hela 32 svenska spelare under sammanlagt sju omgångar. Buffalo Sabres var framför allt sugna på en svensk spelare och Rasmus Dahlin från Frölunda draftades redan i första omgången. Sabres har höga förhoppningar på att svensken ska hjälpa dem att klättra uppåt i tabellen, även om Stanley Cup inte är målet just i år. Klubben slutade på en 29:e plats förra året och hoppas komma högre upp under säsongen 18/19. Mr Green och andra spel- och bettingbolag har Tampa Bay Lightning och Toronto Maple Leafs som förhandsfavoriter med oddsen 9,00. Tampa Bay draftade inga svenskar den här gången, medan Maple Leafs tog desto fler. Det kanadensiska laget värvade bland annat Pierre Engvall från HV71, Rasmus Sandin från Rögle och Pär Lindholm från Skellefteå.

(bild: sarah_connors)

Tillskott i hockeykassan

Trots att det är bra för svensk hockey att så många talanger uppmärksammas av världens största hockeyliga, har de svenska klubbarna riktat kritik mot NHL. De tycker att flera av spelarna är alldeles för unga och att de åtminstone borde få chansen att gå klart gymnasiet i Sverige innan de flyttar, men detta har inte fått gehör från NHL. Samtidigt välkomnas NHL-köpen. De innebär nämligen ett stort tillskott i kassan för svensk hockey och i år blev summan rekordhög. Enligt ett avtal mellan svensk hockey och NHL får Sverige 2,3 miljoner kronor för de första 10 spelarna och efter det 3,1 miljoner kronor. Sommarens kontrakt bidrog till att hela 94 miljoner kronor gick till de svenska klubbarna som blev av med sina spelare.

(bild: sarah_connors)

Stora skridskor att fylla

Genom åren har NHL haft fantastiska spelare från Sverige och det är stora skridskor som de nya svenskarna, och de som redan spelar i klubbarna, har att fylla. Spelare som Peter Forsberg, Börje Salming, Mats Sundin och Håkan Loob har flera gånger blivit framröstade i både svensk och internationell media som världens bästa hockeyspelare. Under förra hösten utsågs Erik Karlsson, som då spelade för Ottawa men som i år spelar för San Jose Sharks, till den bästa svenska spelaren. Efter honom utgjordes topp 5-listan av Nicklas Bäckström för Washington, Victor Hedman för Tampa Bay, Filip Forsberg för Nashville och Henrik Lundqvist för New York Rangers.

Samtidigt fick hela fyra svenskar pris under NHL Awards som hölls den 21 juni. Victor Hedman fick pris som bästa back. William Karlsson fick fina Lady Byng Trophy för mest sportliga och gentlemannamässiga spelare och King Clancy-priset gick till tvillingarna Sedin för sina fina välgörenhetsinsatser.