Semifinaler i Champions League

Av
Uppdaterat: april 29, 2019


Ajax är säsongens stora samtalsämne i den här cupen och de har verkligen charmat en hel värld. Ungdomarna spelar en kaxig, teknisk, underhållande fotbolls som gått rakt in i mångas hjärtan. Det är såhär man får nya fans, för det är många i den yngre generationen som tittat på den och frågat sina föräldrar om de inte kan få en Ajaxtröja.

Senast Ajax vann Champions League var det liknande förhållanden. Bröderna De Boer, Seedorf, Van der Saar, Davids, Overmars och Finidi George var alla runt 20-årsstrecket. Några av dem inte ens 20 fyllda, inklusive Kluivert som satte det avgörande målet 1995. Går den här nya generationen till final och vinner den kommer samtliga spridas ut bland storklubbarna. Olyckligtvis är det så saker funkar för Ajax. Deras bästa köps omgående upp. Men de lyckas alltid producera nya stjärnor.

Ajax möter Tottenham och detta kan bli tufft för dem. Holländarna har slagit ut Real Madrid, därefter Juventus. Bägge gångerna förlorade de på hemmaplan för att därefter ta igen det på bortaplan i returen. Tottenham har mer erfarenhet i truppen och är helt klart kapabla att ta hemma detta men inte utan svårigheter. Det blir två härliga matcher.

I den andra matchen möter Liverpool det majestätiska Barcelona som verkligen vet hur man vinner turneringen men fått stå och se på när deras spanska ärkerival radat upp rekordmånga titlar. Liverpool vet även de hur man vinner Champions League och har gjorts så flera gånger, oavsett hur det gått i ligan. Förra årets finalist Liverpool har revansch att utkräva då man förlorade mot Real Madrid. Det kommer svida ordentligt om man åker ut i semi mot ännu ett.

Jurgen Klopp har fått ordning på spelet i Liverpool där främst det försvarsmässiga imponerar. Mo Salah har haft en djup svacka sedan årsskiftet och gick mållös en lång period, men tycks ha kommit igång. Att hålla nollan på hemmaplan blir avgörande, och det kommer inte bli helt lätt när man ställs mot en viss Messi.

Drömfinal

För neutrala som inte har någon preferens bland semifinalisterna kanske drömfinalen spelas redan i semi och mötet Ajax-Tottenham. Men på sätt och vis skulle det inte vara fel att kalla Ajax-Barcelona en drömfinal.

När Johann Cruyff skrev på för Barcelona under 1970-talet skapades en era Katalanerna håller som en av de vackraste. Cruyff är ett tjockt kapitel i Barcelonas historiebok och det var då Tiki-Taka egentligen tog sin början. Den taktik Barcelona spelar med idag, och som överfördes till det Spanska landslag vilket vann både VM och EM.

Cruyff blev efter som spelarkarriär tränare för klubben och började slipa på ett system vilket var en variation av det holländska totalfotboll som Ajax spelade under 1970-talet. Det som fortfarande idag spelas i Ajax. Det skulle därför vara en ganska speciellt ögonblick att se Ajax ställas mot just Barcelona. Föreningen mellan de två är stark, med många Ajaxspelare som flyttat ner till Barcelona för att underhålla den kräsna publiken. På sätt och vis skulle det vara en av de mest historiska finalerna oavsett slutresultat.