Sex svenska toppspelare i MLS

Av
Uppdaterat: juni 27, 2018


(Bildkälla: Shutterstock)

Zlatan Ibrahimović flyttade nyligen till amerikanska MLS, och blir därmed den sista i raden europeiska fotbollsstjärnor som flyttar över Atlanten från Europa till USA. Bland hans gelikar finns bland annat David Beckham och Thierry Henry. Givetvis har många svenskar fattat samma beslut. Innan Zlatan blev aktuell valde svenska storstjärnor som Thomas Ravelli, Christian Wilhelmsson och Fredrik Ljungberg alla att börja spela i MLS. När det var dags för nästa generation flyttade Gustav Svensson, som just nu deltar i VM i Ryssland också dit, precis som landsmännen Anton Tinnerholm och Magnus Eriksson.
Vi har kikat närmare på sex av dåtidens och nutidens största svenskar inom MLS.

1. Thomas Ravelli

Målvakten Thomas Ravelli spelade för det numera nedlagda Tampa Bay Mutiny. Han flyttade från IFK Göteborg till Florida år 1998, och gjorde totalt 23 framträdanden för det amerikanska laget. Senare samma år valde han att flytta hem och börja spela för sin första klubb, Östers IF.
Innan flytten till USA vann Ravelli Allsvenskan vid nio tillfällen: tre gånger med Östers, och sex med IFK Göteborg. Det var vid VM 1990 och 1994 som världen fick upp ögonen för svensken. I kvartsfinalen 1994 räddade han nämligen två straffar, vilket gjorde att Sverige gick vidare till semifinal. Där slogs laget tyvärr ut av Brasilien, men ingen kunde förneka Ravellis skicklighet.

2. Christian Wilhelmsson

(Bildkälla: Shutterstock)

År 2012 flyttade Christian Wilhelmsson från Saudiarabiens Al-Hilal til LA Galaxy. Karriären i det nya landet fick tyvärr inte en flygande start, och vänsterbacken deltog bara i fem matcher för sin nya klubb. En av dessa var finalen av MLS Cup, som Galaxy vann med 3 – 1. Trots vinsten förnyades inte Wilhelmssons kontrakt, och han flyttade därefter till Baniyas i Förenade arabemiraten.
I VM 2006 deltog Wilhelmsson i samtliga fyra svenska matcher. Till dags dato har han gjort nio mål på totalt 79 framträdanden för det svenska landslaget.

3. Fredrik Ljungberg

År 2008 var Seattle Sounders en nykomling i MLS, och Fredrik Ljungberg valde att flytta till dem. Bakom sig hade han en mycket framgångsrik karriär, som bland annat innefattade två vinster i Premier League och tre vinster i FA-cupen för Arsenal. 2009 kunde han lägga till US Open Cup på listan över framgångar.
Under sin tid i Seattle gjorde Ljungberg totalt 40 framträdanden. Sedan flyttade han till Chicago Fire, där han gjorde ytterligare 15 framträdanden. För det svenska landslaget är antalet framträdanden hela 75 stycken, fördelat på tio år. Ljungberg har gjort 14 mål, varav det ena gav Sverige en vinst över Paraguay med 1 – 0 i VM 2006.

Nu

1. Gustav Svensson

Gustav Svensson är den enda svenska spelaren från MLS som har tagits ut till sommarens VM-turnering. Vi är säkra på att han kommer förbättra Fotbolls-VM-odds 2018 för Sveriges del. Kanske kan han till och med ta oss till final!
För ett par år sedan spelade Svensson i kinesiska Guangzhou R&F, men år 2017 flyttade han till Seattle Sounders. Hittills har 31-åringen gjort tre mål på 50 framträdanden för klubben. Seattle har haft en kämpig säsong, och tyvärr har Svensson inte så goda chanser att kamma hem en titel. Som tur är vann hans dåvarande lag IFK Göteborg Allsvenskan år 2007, så han kan i alla fall trösta sig med det.
Hittills har Svensson gjort tretton framträdanden för det svenska landslaget. Förhoppningsvis ökar den siffran i Ryssland. Där måste nämligen våra blågula hjältar ge allt de kan i mötena med Mexiko, Sydkorea och Tyskland, som alla gör oss sällskap i grupp F.

2. Magnus Eriksson

Magnus Eriksson har spelat över hela världen, men just nu befinner han sig i USA. Det kaliforniska laget San Jose Earthquakes värvade honom nämligen i december 2017.
Den tvåfaldige vinnaren av Allsvenskan har faktiskt bara deltagit i en enda landslagsmatch. Detta var när Sverige spelade en vänskapsmatch mot Moldavien 2014. Sverige vann matchen med 2 – 1. Vid 28 års ålder har Eriksson fortfarande en god chans att delta i fler landslagsmatcher, men det ser inte ut att vara aktuellt just nu.

3. Anton Tinnerholm

(Bildkälla: Shutterstock)

Högerbacken Anton Tinnerholm flyttade också till MLS i december förra året, när New York City FC utnyttjade möjligheten att få en fri transfer.

Innan flytten till MLS hade Tinnerholm bara spelat i svenska ligor. Sagan började i Åtvidabergs FF och fortsatte i Malmö, där han vann Allsvenskan hela tre gånger. Sedan sin landslagsdebut år 2015, där han deltog i en match mot Elfenbenskusten, har Tinnerholm gjort totalt åtta framträdanden för det svenska landslaget.
Hur tror du att Zlatan kommer klara sig i MLS? Hur långt kommer Sverige ta sig i VM? Berätta gärna vad du tror!