Slutspurt i Europa

Av
Uppdaterat: maj 14, 2019


Premier League är ett härligt race denna säsong där det till slut står mellan Manchester City och Liverpool. De sistnämnda har aldrig vunnit ligan sedan den döptes om till Premier League, något som fansen både fått höra och lida för. Nu kan det gå vägen men Manchester har en svag fördel på poäng.

Serie A är sedan länge avgjort där Juventus tog sin åttonde ligatitel rad. Det skall mycket till för att ändring i maktbalansen skall ske. Lagen bakom har den här säsongen varit bedrövliga. Åtminstone de som på förhand skall kunna utmana om första plats. Men de har spelat rent ut sagt dråpligt i många matcher. Säsongens stora överraskning har varit Atalanta som spelar en mycket underhållande fotboll.

I Bundesliga släpade Bayern Munchen efter och såg ut att gå mot en av de sämsta säsongerna på väldigt många år. En missad plats i Champions League var till och med på tapeten. Men ordningen verkar återställd och de som närmast kan utmana är Borussia Dortmund som inte ligger långt efter.

Barcelona är klara mästare i Spanien och det är ingen överraskning för någon. Real Madrid visade redan tidigt att detta inte var deras säsong, den andra Madridklubben har inte haft tillräckligt att sätta emot. Säsongens verkligt stora, positiva sensation är lilla Getafe som kan knipa en plats i Champions League.

PSG säkrade sitt Franska ligaguld för flera omgångar sedan och så lär det fortsatt se ut om inget drastiskt händer med klubben. Det finns en risk att sanktioner införs från UEFA och då kan hela projektet rasa ihop. Kanske skulle detta gynna den franska ligan i stort eftersom den alltid varit väldigt oförutsägbar med näst många olika vinnare. I år var det Lille som hade hittat tillbaka till storform och i första hand utmanade.

Det är kamp in till målsnöret i Holland där underbart underhållande Ajax försöker hålla ärkerivalen PSV bakom sig men de är endast målskillnad mellan dem i detta nu.

Längre ner i hierarkin

Några av de mest fantastiska scenerna att beskåda denna säsong kunde ses i Grekland där PAOK Thessaloniki till slut blev mästare. Olympiakos har annars abonnerat på titeln i många år, men nu fick PAOK till slut se sig koras som mästare och det som utspelade sig på stadion var magiskt. Tusentals bengaler tändes på läktaren, i alla sektioner, och de lös upp natthimlen ända upp till Zeus.

Celtic är klara mästare i Skottland och nu behövs endast en till för att slå ärkerivalen Glasgow Rangers rekord på nio ligatitlar i rad. Men Rangers är tillbaka med besked efter att ha blivit nedflyttade på grund av ekonomiska oegentligheter. Nästa säsong kommer bli mycket tuffare.

Turkiska ligan är ännu inte avgjord och många hoppas jagande Galatasaray skall gå om ledande Istanbul Basaksehir. De sistnämnda är nämligen Erdogans klubb som köper domare till höger och vänster. Det är tyvärr så att Europa fortfarande har vissa länder som agerar likt öststaterna gjorde under kalla kriget, med regeringslag och mutor.