Spelgudarnas förbannelse

Av
Uppdaterat: juli 8, 2019


Tre finaler avgjordes samma dag och känslan sa att här är utgången hyfsat given. USA gjorde upp mot Nederländerna i dam-VM, Mexico tog sig an USA i Gold Cup och Brasilien spelade hemma mot överraskningen Peru i Copa America. Etta i alla tre matcherna skulle ge ett ganska fint odds totalt. Mycket riktigt slutade samtliga med vinst för de angivna som hemmalag.

Det finns få saker inom betting lika frustrerande, som när ett vad övervägts men inte lagts, och det går in. Det är förbannat enerverande eftersom allt känns så givet, i efterhand. Man ältar det och förbannar sin egen spegelbild. Svär åt spelgudarna och lovar sig själv att aldrig göra om samma misstag. Men nog förbannat finner man sig ganska snart guppa i samma usla båt.

Självdisciplin är alla bankrullars moder och en definitiv hörnsten i det hela är att aldrig kontrollera resultat direkt, för sådant som man tänkte spela men av – i efterhand – outgrundlig anledning hoppade över. Det leder inte sällan till desperata beslut. Spel som läggs för att kompensera förbannelsen i närtid. Ibland är det oundvikligt att få reda på resultat ändå, men i möjligaste mån är det bäst att undvika.

Efterhandskonstruktioner och efterklokhet är naturligtvis vanligt förekommande här. Där man intalar sig att det var ett givet bet men egentligen endast snabbt flög genom hjärnan. ”Jag tänkte faktiskt lägga…”, eller liknande, är en av de vanligaste fraser bland spelare i sportbok då de sitter tillsammans och filosoferar över utfall. Fokuseras dock på de som faktiskt fanns i funderingarna, då är det förbannat prövande och inte värt veta hur matcherna slutade.

Samtidigt kan det vara en lättnad att se resultat för matcher som tanken slog en att spela på, och de blev helt andra resultat. Då är känslan lika omvänt stor. Men det här är bet där tveksamhet fanns redan från början och skulle de gå in bettas inte längre med byggande av stabil bankrulle i åtanke, då bettar man på chans.

När ligorna drar igång ute i Europa är det dags för buddhistisk inställning med inre lugn som skall regera. Hela säsongen skall styckas upp och långsiktighet råda. Det är stopp för svajiga löften till en själv. Inga mer spontana tillägg av matcher bara för att lyfta det totala oddset ”lite till”. Inga mer tveksamheter för matcher som verkar helt givna men inte spelas bara för att oddset är under 1,50. Inget mer söka upp resultat på matcher som aldrig spelades.

Nu börjar snart en ny säsong med nya tag. Bankrullen skall – som sig bör – vara helt i fokus och inget kommer få sätta sig i vägen. All den här kunskapen man har måste väl till slut få utnyttjas till sin fulla potential? Det är verkligen onödigt slänga bort den och betta som en lemur på rohypnol när det kan spelas disciplinerat med långsiktig vinst att kunna skryta om vid slutet av säsongen.