SPELTIPS 16/7 inför Varberg – Mjällby: Nykomlingarnas kamp!

Av
Uppdaterat: juli 16, 2020

Varbergs huvudtränare Jocke Persson har verkligen överraskat alla med sina mannar och sitt sätt att spela en vågad fotboll trots att man är nykomlingar. Många spelare används och man roterar ofta väldigt mycket vilket innebär att de flesta får en hel del speltid vilket inte hör till vanligheterna i Allsvenskan. Fördelen med att göra såhär är självklart att man blir mindre beroende av enskilda spelare då alla är trygga med varandra och man arbetar mer som ett kollektiv. Astrit Selmani har varit otroligt bra de matcher han spelat och var en av de bästa målskyttarna i superettan förra året. Men en del skador har gjort att han inte kunnat spela så mycket som laget önskat, glädjande besked är att han hoppade in senast mot Örebro så att han startar mot Mjällby är nog inte helt omöjligt.

Det finns mycket som imponerar med Varberg och deras sätt att alltid kriga på planen från start till slut men något man bör ha i åtanke är att innermittfältet saknar både erfarenhet och kvalitet i viss mån. Det syntes ganska tydligt senast mot Örebro, en spelare spelade i Division 1 förra säsongen och den andra är inhämtad från Sydafrika. Där tror jag att Mjällby verkligen kan såra Varberg och vinna duellen på mittfältet med deras höga presspel och kvicka passningsspel.

Trots att nykomlingen Mjällby haft ett oerhört tufft spelschema och man hade spelat en match mot Malmö FF som gick till övertid i cupen bara tre dagar innan så lyckades man ändå slå Häcken med 3-1 helt rättvist. Mjällby har verkligen visat att man hör hemma i Allsvenskan såhär långt under säsongen där man vunnit mot lag som Hammarby och nu Häcken samt spelat oavgjort mot IFK Göteborg. Nu senast mot Häcken så fick stjärnskottet Jacob Bergström sätta sig på bänken för att göra plats åt nyförvärvet Mamudo Moro som startade på topp. Moro avgjorde mot sitt gamla lag HIF och det är en spelare som verkligen sliter och kämpar men som inte riktigt fått ut sin fulla potential. Men mot Häcken så hittade han nätet två gånger om och målen var direkt avgörande för segern man tog.

Förutom det så är försvarsspelet en väldigt stark punkt hos Mjällby och man kan säga att det också var nyckeln till segern mot Häcken. I och med segern så parkerar man sig på en tredjeplats. Nu väntar en kamp mot den andra nykomlingen Varberg.