Sverige genom VM-historien

Av
Uppdaterat: maj 7, 2018


Efter två missade slutspel är äntligen Sverige tillbaka i VM-sammanhang. Den 18 juni spelar blågult sin första match mot Sydkorea på Nizjnij Novgorod Stadion, vilket även blir den första VM-matchen för svensk del sedan åttondelsfinalen mot Tyskland 2006.

Med tanke på att VM närmar sig med stormsteg kan det även vara läge att se tillbaka på hur VM-historien sett ut genom åren för vårt svenska landslag.

Brons och silver

Vid det första världsmästerskapet i Uruguay 1930 deltog inte Sverige, men väl i det andra mästerskapet i Italien 1934. Till skillnad mot i dag var det inget gruppspel utan cupspel direkt mellan de totalt 16 lag som deltog i turneringen.

Sverige ställdes mot svårast tänkbara moststånd direkt i form av Argentina som varit i final i VM i Uruguay fyra år tidigare. Mot alla odds lyckades Sverige vinna med 3-2 efter att ha hämtat upp ett 1-2-underläge. I kvartsfinalen tog det dock stopp efter 2-1-förlust mot Tyskland.

Även i VM i Frankrike 1938 var det cupspel som gällde. I åttondelsfinalen skulle Sverige mött Österrike, men dessa hade några månader tidigare annekterats av Hitlers Tyskland och drog sig därför ur. Detta gjorde att Sverige gick direkt till kvartsfinal där man enkelt besegrade Kuba med 8-0. I semifinalen blev dock Ungern för svåra. Sverige förlorade med 5-1 och förlorade sedermera även bronsmatchen mot Brasilien med 4-2.

I VM 1950 vann Sverige sin grupp, vilket gjorde att man gick till slutrundan som också avgjordes i form av gruppspel. Sverige förlorade såväl mot Brasilien som Uruguay, men i den avslutande match kunde man efter en stark insats besegra Spanien med 3-1 och därmed knipa bronset.

Vid VM på hemmaplan 1958 gick det som bekant ännu bättre. Sverige vann sin grupp och därefter kvartsfinalen mot Sovjetunionen med 2-0. I semifinalen besegrade man även världsmästarna Västtyskland med 3-1 på Nya Ullevi, bland annat efter ett klassiskt mål av Kurt Hamrin. I finalen blev dock Brasilien för svåra och Sverige förlorade med 5-2 på Råsunda.

Source: ’Kurre Hamrin 1958’ by Pressens bild via Wikipedia (Public Domain)

Brons igen

Att Sverige likt 1958 ska ta sig till final i sommarens VM får nog betraktas som i stort sett osannolikt, något som även bekräftas hos spelbolagen. Hos till exempel bet365 som erbjuder betting på fotbolls-VM ger en svensk finalplats hela 51 gånger pengarna.

Men, sedan 1958 har Sverige som bekant ändå haft ett par framskjutna placeringar i VM-sammanhang. 1974 i Tyskland gick Sverige vidare till andra rundan i vilken man bara var en seger från att få spela om bronset. Dock förlorade man matchen mot Polen med 0-1, vilket gjorde att Sverige istället slutade på en femteplats.

Efter att ha åkt ut redan i gruppspelet såväl i Argentina 1978 som i Italien 1990 gick det som nog de flesta känner till betydligt bättre den klassiska VM-sommaren i USA 1994. Efter att ha slutat tvåa i gruppspelet kunde blågult ganska enkelt vinna åttondelen mot Saudiarabien med 3-1. Därefter väntade den klassiska straffläggningen mot Rumänien där målvakten Thomas Ravelli blev stor hjälte efter att ha räddat den avgörande straffen.

I semfinalen blev Brasilien dock för svåra, men revanschen kom i bronsmatchen mot Bulgarien som slutade 4-0 till Sverige.

Både i VM 2002 och VM 2006 tog sig Sverige förvisso vidare från gruppen, men åkte sedan ut direkt i åttondelen. 2002 mot Senegal efter förlängning och 2006 mot Tyskland.

Source: ’Thomas Ravelli på Svenska Idrottsgalan 2014’ by Frankie Fouganthin via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)