Tränarsnack

Av
Uppdaterat: januari 9, 2018


En gång i tiden för inte så länge sen fanns det ett helt koppel av tränare som var rena original. Totalt utan medieträning, frispråkiga på ett udda vis och i många fall hade de inte alla maskorna knutna i målnätet, om ni förstår vad jag menar. I vissa fall var det till och med tvivelaktigt om de ens kunde fotboll bättre rent taktiskt än vilken vanlig soffsittande supporer som helst.

Idag är det annorlunda tider. Fotboll har blivit mycket mer av en industri med mycket mer pengar involverade där många tränare har i årslön vad vissa av de större stjärnorna själva får in på bankkontot under samma tidsperiod.

Sändningar på TV har också blivit annorlunda. Det går inte en dag då utan att någon match visas och om det förr satt en person för att kommentera matchen så sitter det idag en kommentator, en bisittare och minst en person nere vid planen som skall försöka fånga in någon att ha förhandssnack med, mellansnack och eftersnack. Det har blivit ganska löjligt för att vara ärlig. Vem bryr sig egentligen vad Emil Forsberg tror och tänker inför en match mot Moldavien?

Förr kunde intervjuer innan eller efter match åtminstone locka fram ett skratt. Lennart ”Liston” Söderberg var en tränare som aldrig nådde riktigt högt i sin karriär. Han är väl känd för att ha tränat Västerås och inte mycket mer, men mest ihågkommen är han för sina ibland overkliga uttalande. Efter en match då han just tränade VSK svarade han i sportradion på frågan varför laget hade haft svårt att göra mål med ”Jag vet inte vad det är med grabbarna, jag har hela tiden sagt att målet står på långsidan”.

Rolf Zetterlund – som bland annat tränade AIK, Malmö FF, Hammarby och Vasalund – var en annan tränare som kunde komma med de underligaste uttalanden. Han var en guds gåva till journalister som ville ha fantastiska citat. Här är tre kommentarer som han gav efter match:

”Det var en morot för hela laget, men den brann upp”

”Vi har varit inne i en djup cirkel”

”Träningslägret i Spanien var i Portugal någonstans”

Skotske Gordon Strachan är ännu en som under sin tränarkarriär kunde få reportrar helt stumma med sina kommentarer. När en av hans spelare – Pahars – ännu en gång blivit sjuk och förutom det haft en mängd skador ilskande han till på frågan om spelarens tillstånd och svarade: ”Pahars har haft varje virus man kan tänka sig förutom datavirus, men han är väl hemma och jobbar på att få det också”

Idag är det inte alls lika kul att höra på tränar vare sig inför match eller efter. Ingen sticker direkt ut, alla är medietränade och i fast grepp på klubbens policy vad gäller hur man skall förhålla sig till media. Vissa kan påstå att Mourinho eller Wenger visst är underhållande men låt oss vara ärliga, gör det något utanför klubbens förutbestämda mediala ramar så är det att agera griniga gamla gubbar.

Spelarna skall vi inte tala om vad gäller intressemoment från åtminstone mig då de blir intervjuade. Kliché efter kliché kommer ur deras mun. Det är lika bra att lägga ner de här samtalen med spelare eller tränare inför match, i halvlek och efter match. Det vore mer underhållande om de visade ett avsnitt med Snurre Sprätt när han blir jagad av vargen.