Två utropstecken i Serie A

Av
Uppdaterat: februari 18, 2019


Juventus kommer ta hem ligan i år igen och den delen av spänningen är över. Det skall till ett smärre mirakel för att detta skall förändras då det skiljer 13 poäng mellan ettan och tvåan Napoli i skrivande stund. 20 poäng ner till tredjeplacerade Inter.

Att man redan kan börja gravera in Juventus på årets pokal innebär dock inte att serien är ointressant. Det händer en hel del spännande i övrigt där bland annat kampen om den fjärde, eftertraktade platsen till Champions League har eskalerat. Minst sex klubbar har ordentlig chans på den och en av dessa är Torino.

De har under många år varit lillebror i staden Turin där Juventus regerat med järnhand. På 1940-talet hade man en fantastisk epok med fem ligatitlar men allt detta tog sitt slut med en tragisk flygolycka 4 maj 1949 då planet truppen reste i störtade strax utanför Turin. Dåvarande Torino var en maktfaktor och Italienska landslaget byggdes kring klubbens mannar.

Sedan dess har det gått tungt för Torino. Visserligen tog man hem en ny ligatitel 1975-76 och hade en bra säsong 1984-85 så man slutade två, men på det stora hela verkar den där olyckan ha satt sina spår och i flera omgångar har klubben degraderats till Serie B.

Denna säsong har man en chans på spel ute i Europa. Det mesta tyder ändå på att det slutar som så många gånger förr med en placering någonstans i mitten av tabellen. Vad som trots detta kan lyftas fram är lagets fantastiska defensiv. Man gör visserligen lite drygt ett mål i snitt per match vilket inte är mycket att skryta om men man släpper samtidigt in mindre än ett mål per match och med tanke på truppen får det anses imponerande.

Motsatsen i Bergamo

Ett annat utropstecken under den här säsongen är Atalanta. Gasperini har formerat sitt manskap på ett sätt som ger väldigt mycket underhållning. Här ageras det egentligen rakt motsatt mot hur Torino spelar. Atalanta släpper in ganska många mål, men detta kompenseras mer än väl av offensiven som fullkomligt öser in mål. Endast en klubb har gjort fler framåt såhär långt och det är givetvis serieledarna.

I nästa omgång ställs Atalanta mot just Torino på bortaplan och att försöka tippa den känns näst intill omöjligt. Tre poäng skiljer lagen åt. Skall man tippa att det blir väldigt tillknäppt med få mål totalt, tack vare Torinos trygga defensiv? Eller, skall man istället tippa att det blir ganska många mål totalt tack vare Atalantas vassa offensiv.

Det är hugget som stucket, men en sak är säker; detta är på förhand ett av säsongens mest intressanta möten för den som vill studera hur två helt olika fotbollsfilosofier möts och hur de kommer hantera varandras inställning. Två lag som står så långt ifrån taktiskt att det kan sluta med en av de mest underhållande matcherna. Åtminstone i nästa omgång av Serie A.

/Zvonko