UEFA försöker uppfinna hjulet

Av
Uppdaterat: oktober 30, 2017


2018-19 startar UEFA Nations League med fyra divisioner baserade på de Europeiska ländernas ranking. Detta beslut fattades när kvalet till VM 2018 spelats färdigt och de sista play-off matcherna lottats. Det nya formatet kommer innebära att landslag kan degraderas eller flyttas upp mellan divisionerna med de 12 högst rankade i division A, de nästföljande i division B, en division C med 15 lag och en division D med sista 16 lagen. Det hela skall starta igång 6 september 2018, endast några månader efter VM-slutspelet och korandet av världsmästarna.

Varje division kommer bestå av fyra grupper med tre eller fyra nationer. Ligaomgången spelas över sex matchdagar i september till november 2018 och hur grupperna ser ut inom varje division avgörs med lottning i januari 2018.

Upp- och nedflyttning mellan divisionerna (fyra flyttas upp och fyra flyttas ner) förändrar därmed divisionerna i det som planeras bli en uppföljning till UEFA Nations League 2020. Från och med 2020 kommer med andra ord ingen ranking spela någon roll, ett landslag som precis korats till världsmästare kan mycket väl spela i division C beroende på hur de lyckats tidigare i just denna tävling.

De fyra gruppvinnarna i division A spelar finalomgång under juni 2019 för att utse en första vinnare av tävlingen, med semifinal, final och match om tredje plats.

Vad detta i verkligheten innebär är att många vänskapsmatcher kommer försvinna och ersättas av UEFA Nations League och här måste man börja undra hur UEFA resonerar. Naturligtvis är detta ännu ett av deras meningslösa förslag som går ut på att mjölka massorna och att vi publiken skall betala lite till. Vilken status den kommer få är svårt att sia men det är inte en allt för vågad gissning att detta kommer hålla en säsong, möjligtvis två, för att därefter skrotas. Visserligen förstår man vissa tankar bakom upplägget; att få landslag närmare varandra i ranking mötas i matcher där respektive har större chans att vinna. Men som förberedelse inför de riktigt stora turneringarna EM eller VM – till och med vad gäller kval för dessa – då är detta befängt.

Om exempelvis Sverige skall möta Serbien i sin grupp – i EM-kvalet direkt efter – då är det ganska självklart att Sveriges ledning vill möta ett lag som spelar ganska likt Serbien. Så brukar alla landslag lägga upp sina förberedelser. Eventuellt kan de ibland välja en sämre rankad nation om man haft ett tufft spelschema och bara vill ha en genomspringare. Att möta Spanien, Frankrike eller Tyskland i en träningsmatch när en tävlingsmatch mot Serbien väntar, nej det vill nog ingen svensk förbundskapten. Då brukar landslagsledningen heller försöka få till stånd match mot Kroatien, Montenegro, Makedonien eller liknande. Därför kommer den här nya tävlingen med fyra divisioner antagligen inte vara särskilt populär just bland förbundskaptener, och frågan är hur motiverade spelarna själva är. Vi gissar på inte alls.

Vi har sett liknande försök i bland annat hockey med Canada cup och allt vad den genom åren hetat. Där fanns åtminstone intresset från både fans och spelare, men till slut rann allt ut i sanden. UEFA kommer nog få lägga in den här nya bucklan på sitt museum ganska omgående.

Zvonko, Kompistips.se