Underpresterande fotbollsnationer

Av
Uppdaterat: februari 4, 2019


Det är inte alltid nationer med flest invånare automatiskt ligger i topp då landslag rankas och många gånger faller det sig helt naturligt. Man har exempelvis ingen ishockeytradition i Australien av klimatskäl och därför har de inte mycket att komma med när landskamper spelas.

En annan faktor är den ekonomiska. Det finns snö i överflöd om man besöker Ukraina men inte lika mycket pengar att bygga upp hela strukturen som krävs för att få fram ett konkurrenskraftigt landslag.

Det finns flera faktorer som påverkar och det gäller oavsett vilken sport man talar om. Även fotboll där det egentligen inte krävs särskilt mycket mer än en boll, en öppen yta och något att markera upp ett mål med. Finns ingen tradition i landet för en specifik sport är det svårt att skapa den. Vill ungarna hellre spelat cricket när de har rast eller möter upp efter skolan, så kommer de göra detta.

Men man kan ändå inte låta bli att fråga sig varför vissa länder underpresterar i fotboll, med tanke på hur lite investering det krävs jämfört med många andra sporter. Och där vissa faktorer verkar ha påverkat i ett land, tycks de inte ha varit något hinder alls i andra.

En långt ifrån komplett lista

Det är sällan svaret på något är ett enda och tittar man på underpresterande nationer är det egentligen fel att alls lista några, men låt oss ta några exempel ändå.

Ryssland är för mig den ganska givna att ta upp först. Fotboll är populäraste sporten i landet, ganska långt före ishockey, och det finns kapacitet att skapa något långt mer framgångsrikt än vad hittills skett. Ryssland har befolkningsunderlaget, det finns gott om yta för spontanmatcher och klimatet är inte mycket bistrare än i Sverige stora delar av landet. Man har en riktigt bra liga och en ganska väl fungerande ungdomsfotboll, men på något sätt vill det sig inte. Med tanke på hur mycket pengar det finns i den ryska fotbollen har deras landslag varit mediokert under långa perioder.

USA har överraskat i många mästerskap med sitt landslag men med tanke på kapacitet får de ändå sägas underprestera. Nu tog man sig inte ens till senaste VM för första gången på många år, trots att de får anses ha den lättaste vägen i världen att kavla in. Givetvis beror USA:s underprestering i fotboll till stor del på att man har flera andra idrotter vilka konkurrerar rejält. Basket, baseball och Amerikansk fotboll för att nämna de främsta. Men flera miljoner ungdomar spelar under organiserade former där relativt få lyckas bli proffs i någon av de större Europeiska ligorna.

Indien står för en sjundedel av planetens befolkning, ändå är man nästan aldrig i närheten av att prestera i fotboll. Cricket är den stora konkurrenten och det går att peka på avsaknaden vad gäller fotbollsmässig infrastruktur med brist på planer att spela på. Men förutsättningarna har inte varit särskilt mycket bättre i Brasilianska favellor, ändå har där producerats en mängd världsstjärnor.

Kina med sin liga betalar absurda summor för att ta in namn som var något stort en gång i tiden men knappast är i toppen av sin karriär längre. Det får plats 10 miljoner Sverige i ett Kina, ändå kan vi slå dem i fotboll alla dagar i veckan, och två gånger på en söndag. Det skulle med andra ord räcka om 0,0001 promille i Kina spelade fotboll så skulle det motsvara att hela Sverige spelade. Ett ganska hyfsat underlag att få fram ett slagkraftigt landslag på.

Det här blev på sätt och vis en lista med länder vilka har stor befolkning, men då sporten är så stor på alla sätt, inte minst vad gäller reklam för den egna nationen, undrar man varför de inte satsar bättre på den.

/Zvonko