VAR tycker du?

Av
Uppdaterat: juli 5, 2019


Jag har genom åren varit på många fotbollsrelaterade forum och en sak som kan sammanfatta dem, det är hur förbannat besserwisser vi alla agerar. Det ligger i och för sig redan där från början på sätt och vis. Vi följer vår klubb eller vårt landslag och givetvis är vårt det som gäller främst. Allt annat skall förhoppningsvis krossas inom 90 minuter. Men lutar man sig tillbaka, ser sig själv i spegeln en extra gång, då kan det bli lite pinsamt. Man möter inte alls lika många självutnämnda ”experter”, som man gör bland fotbollsfans. Det är makalöst hur egocentriskt bäst vi tror oss känna till alla aspekter inom den här sporten. Introduktionen av VAR är endast ännu ett bevis.

Nu kommer jag vara en av dem.

Minsta lilla förändring inom fotboll ger garanterat ett ramaskri från hela flockar av bakåtsträvare vilka vill ha allt precis som det var på 1800-talet. Inget får förändras. Helst skall man behålla exat samma regler som under Puskas tid.

Jag är till viss del en av dem.

Jag vill inte se neonfärgade skor på spelare. De skall vara svarta med lite vitt som framhäver tillverkaren. Jag vill inte se någon back bära 78 på ryggen, en anfallare bära 23 eller målvakt stoltsera med 99. Det skall vara 1-11 på planen där målvakten har 1, mittbackarna 2-3, o.s.v. Jag vill inte se någon medioker DJ inviga en final eller vattenpauser i 75e minuten som uppenbart är reklamavbrott. Men vad jag vill se är rättvisa resultat och den förutsättningen skapar VAR.

Vissa vill påstå att VAR tar för lång tid, att det medför irriterande förlängda avbrott. Det stämmer inte. Man har testat VAR i Bundesliga, i Serie A, i VM, och en kvick överslagsberäkning visar att VAR tar betydligt mindre tid än byten, frisparka i farligt läge och tar kortare tid än den där envetna islänningen senaste VM som tog långa inkast och man fick vänta på i trekvart innan han hunnit jogga över för att ens plocka upp bollen.

Under pågående dam-VM har VAR använts flitigt och det har använts väldigt fel. Där har det tagit otroligt lång tid. Konspirationsteoretikern i mig säger att man gjort detta medvetet. Att domarna fått direktiv från FIFA sätta väntan i system bara för att sälja in konceptet. För vad kommer hända? Jo, efter det dåliga hanterande av VAR i dam-VM och de långa väntetiderna, då kommer man plötsligt få en ”snygg” och enkel finslipning, samt en generell acceptans, när VAR plötsligt hanteras snabbare i nästa stora mästerskap.

Jag har genom åren hängt på väldigt många fotbollsforum och en av de mest enerverande sakerna som ofta tas upp av enskilda är huruvida ett mål var offside eller inte, om en straff skulle tilldömts eller inte. Då sitter fåtöljfans och ser repriser argumenterar om det var si eller så.

Vad sägs om följande; Om vi skall slopa VAR, där domaren kan kontrollera rättvisan i det hela, då kan vi väl slopa repriser på teve för soffliggande tyckare som oss? Varför skall vi få se om det, om inte domaren i matchen kan?