Veligt värre varje OS

Av
Uppdaterat: februari 1, 2018


Det är OS-år och många ser fram emot mycket där Sverige som vanligt har en hel del medaljchanser. En del längtar till längdskidåkningen där det sett bra ut främst på damsidan, andra blir plötsligt superintresserade av curling, och några av oss, ja vi vill se Tre Kronor.

Odds & betting tips i vinter OS 2018 finns i överflöd för den som vill frossa spel där ett Olympiskt spel skapar särskild krydda. Det hör i ärlighetens namn inte till vanligheterna att man lägger en hundring på vissa av de sporter som det tävlas i under den här speciella månaden som inträffar var fjärde år. Men varför skall det vara så ofantligt svårt att enas inom hockeyn, en gång för alla?

Vi har sett olika turneringar skrinna förbi genom åren. Canada cup, World cup, VM och naturligtvis det för dagen ämnesrelaterade Olympiska spelen. Canada cup och World cup har varit turneringar utan kontinuitet, konstruktioner för att få till möten mellan de verkligt bästa. Med andra ord, de från NHL. Men hur intressant är en turnering i längden om den arrangeras några gånger, sedan försvinner ett tag, och plötsligt spelas igen? De känns till slut inte särskilt angelägna för oss åskådare. Man känner sig faktiskt till viss del lurad.

Världsmästerskapen är vad de är och vi får räkna med att det fortsättningsvis kommer vara en turnering som ligger där någonstans mellan hyfsad och världsklass, eftersom de bästa fortfarande är i NHL och jagar Stanley’s buckla. Men där finns en kontinuitet, vi vet vad vi får och gnäller inte särskilt mycket om klassen på turneringen. Den håller väldigt hög sådan.

Men med OS får man börja skärpa sig.

Nu har de suttit och kivats igen, NHL och Olympiska kommittén. Kan inte komma överrens och det är väl som vanligt pengar bakom hela tjafset. Här tycker jag NHL borde backa för att visa de verkligen lägger själva sporten först, före allt annat. Det är OS var fjärde år, idrottsmän och kvinnor oavsett nivå vittnar om hur ett av karriärens största ögonblick är att tåga in på den där arenan under invigningen, att bara få vara där som en del i något mycket större än idrott. Ishockey är en lagsport, den bygger på ett kollektiv, och då borde man spela med schyst i det här laget som kallas världen.

Här hittar du schema med alla tider, dag för dag med tidsskillnaden etc för Vinter-OS 2018!

Vi skall inte fördjupa oss här i anledningar till beslutet som gör att vi inte kommer få se några NHL-spelare i OS. Men visst är det en aning enerverande? En gång var fjärde år, kan man inte ta en liten paus där borta på andra sidan Atlanten? Man har gjort det förr och då har hockeyn i OS varit en av de mest minnesvärda händelserna. Det är trots allt speciellt, på något sätt så ofantligt vackrare och högtidsfullare med ett OS-guld, jämfört med ett VM-guld. Åtminstone i hockey.

Men sätter vi detta åt sidan kommer man tveklöst bjudas på en härlig batalj och spelare från NHL eller inte, Tre Kronor kan sätta ihop ett fantastiskt lag enbart genom att kalla namn från SHL. Tja, de skulle kunna få ihop ett fenomenalt enbart med juniorerna som gjorde det bra i sitt VM och kanske är detta vägen OS skall gå. Följa fotbollen där man får ha med ett par överåriga spelare men resten måste vara från U-21.