Vi vänder blickarna mot Brasilien…

Av
Uppdaterat: september 2, 2015
Vi vänder blickarna mot Brasilien…
Speltips Fotboll Serie A Brasilien: Atletico MG - Atletico PR - Speltips: 1
Start: 0200 Insats €: 10
Högsta odds just nu: 1,52 hos pinnaclesports - Vinn mer i längden med marknadsledande odds

…och den mycket kaotiska ligan som inte är en favorit att spela på. Alex Bellos har skrivit en, med all rätt, kritikerhyllad bok om brasiliansk fotboll vilken kort och gott heter ”Futebol”. Med underrubriken ”The Brazilian way of life”. Den som älskar fotboll, den som älskar berättelser som tar en långt utanför själva arenan, då är den boken given. Det handlar om allt från korruption inom den Brasilianska fotbollen, till legendaren och folkhjälten Garrinchas kortege med brandbilar då han skulle begravas, och det handlar om transvestiter som sponsras av fotbollsklubbarna då de deltar i den mäktiga, märkliga kortege som är karnevalen i Rio. Transvestiter som har sin egen lilla liga där de sparkar boll.

Hela Brasilien är enigmatiskt. Här frossar rika ett kvarter bort från fattiga som byggt hustak i kartong. Här åker välbetalda spelare i sin pionröda Audi R8, hyllade när de kör rakt genom favellan där de kom ifrån, minuter efter att de glassat på Copacabana. Och trots att vi alla vet vilken misär som råder bland en stor del av befolkningen där borta, trots att de själva är medvetna om samma fakta. När de spelar boll, då verkar de glömma allt detta och förenas i ett enda stort sambadansande kollektiv.

Få älskar fotboll som en brasilianare.

Men nu till vadet. Atletico-MG tar emot Atletico-PR. MG står för Minas Gerais, staten eller länet där klubben Mineiro från staden Belo Horisonte kommer från. Mest kända i Sverige, eller åtminstone Göteborg, det är klubben för sitt samarbete med den envisa Allsvenska getingen Häcken. Motståndarna från Curitiba heter också Atletico men PR. För Paranaense. 600km fågelväg sydväst om där hemmalaget spelar idag.

De förstnämnda ligger tvåa i ligan efter 21 spelade omgångar. Gästerna ligger sexa i samma där 20 lag krigar. Nio poäng skiljer de bägge åt. Jag tror Mineiro tar hem detta eftersom Paranaense kollektiv verkar ganska mediokra då de reser och Mineiro är täta i fösvaret.

Ett försiktigt vad men de modigare kommer.