Vinnare från länder som aldrig vunnit

Av
Uppdaterat: december 12, 2017


Frågeställningen är egentligen enkel; vilket land har flest representanter genom Europacup- Champions League historien som varit med och vunnit turneringen men där ingen klubb från deras egna land någonsin vunnit cupen.

Vi kan börja med de mest uppenbara, Brasilien har överlägset flest spelare representerade – 45 – som vunnit Champions League men där Brasilien av helt naturliga skäl aldrig haft en klubb som vunnit turneringen. På samma vis är det med Argentina som har 15 spelare representerade.

Tittar vi på nästa land i den här listan hittar vi ett mer realistiskt – åtminstone vad gäller teoretisk möjlighet – och det är Irland som representerats av 10 spelare på vinnarpodiet under nio olika tillfällen. Denis Irwin och Roy Keane ingick bägge i det Manchester United som vann 1999. Mark Lawrenson, Ronnie Wheelan och Michael Robson vann samtliga med Liverpool 1984 men den som trots allt gör det till nio tillfällen är Steve Heighway som spelade för Liverpool då de vann 1977, 1978 och 1981.

Fjärde plats kan komma som en överraskning för vissa men det är faktiskt Danmark som representerats hela elva gånger där Lars Bastrup var först och även är störst med sina tre raka titlar i Bayern Munchen under åren 1974, 1975 och 1975. De senaste danskarna att vinna Champions League är Martin Laursen, Thomas Helveg och Jon Dahl Tomasson som alla ingick i Milans trupp då klubben vann titeln i en revanschfinal mot Liverpool 2003.

Ser vi på de övriga Skandinaviska länderna har faktiskt samtliga någon gång representerats av minst en spelare i ett Champions League vinnande lag. Finland två gånger med Sami Hyppiä i Liverpool 2005, Jari Litmanen i Ajax tio år innan dess. Island hade den fenomenale Eidur Gudhjonsen som stort bidragande till Barcelonas titel 2009 och Norge har haft fem spelare som fått lyfta bucklan i tre olika klubbar.

Hur ser det då ut för Sverige? Vi ligger strax efter Danmark och strax före Norge i den här statistiken. Sju spelare har fått vara med om detta starka fotbollsminne. Kurt Hamrin var först då han spelade i vinnande Milan 1969. Ove Kindvall – fortfarande en stor legend i Feyenoord – var med att ta klubben till en överraskande titel 1970. Conny Torstensson vann med Bayern Munchen under deras dynasti 1974, 1975 och 1976 där Björn Andersson också var med 1975. Jesper Blomqvist vann i den fantastiska finalen 1999 då Manchester United vände underläge till vinst med två mål på övertid. Patrik Andersson vann med Bayern Munchen 2001 efter att bara någon vecka tidigare ha bärgat guldet för klubben med en frispark på övertid som innebar att Bayern vann ligan med en poängs marginal. Till sist, Henrik Larsson vann med Barcelona 2006 då han efter inhopp från avbytarbänken assisterat fram till de två mål innebar att underläge vändes till vinst.

De svenska spelarna har med andra ord inte bara funnits med i truppen, de har haft en betydande roll i dessa cupvinster.

Av övriga Europeiska länder ligger ett bra till och det är Kroatien med nio spelare som vunnit sex olika klubblag. Alen Boksic var först då han spelade på topp i Marseille och under senare år har tre vinster ordnat ett rekord. Kroatien är det enda land som representerats fem år i rad av spelare från landet och tre olika klubbar tre år i rad, i vinnande lag. Mario Mandzukic vann med Bayern Munchen 2013, Luka Modric 2014 med Real Madrid, Ivan Rakitic 2015 med Barcelona. Därefter har Modric och Mateo Kovacic vunnit ytterligare två år i rad med Real Madrid.

/ Zvonko, Kompistips.se