VM 2018 – Argentina

Av
Uppdaterat: mars 22, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Argentina, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Fotboll i världsklass, Evert Taube, Evita Peron, Kokain, Falklandsöarna och en stark koppling till Sverige. Där. Det är vad undertecknad spontant tänker om landet.

Att Argentina producerat bra fotbollsspelare är en mening som aldrig längre behöver skrivas. Gick man upp som djävulens advokat inför en domstol och jury med påståendet att landet inte har gjort så skulle man antagligen bli av med både sin licens och få en livstidsdom från en gapskrattande församling. Maradona. Det räcker liksom där. Inget mer behövs för bevisbördan att Argentina är bland de mäktigaste fotbollsnationerna, än namnet Maradona. The jury rests its case med Diego. Men åh så många andra lysande stjärnor på fotbollshimlen som har sitt ursprung där. Kempes, Simeone, Aguero, Alfredo di Stefano, Zanetti, Tevez, Omar Sivori, Crespo, Juan Roman Riquelme och Veron. Bara för att nämna några.

Nu tänker den kritiska läsaren och det vakna ögat; men varför nämns inte Messi? Jag vill påstå att Messi inte är en Argentinsk produkt. Han är en Barcelonaprodukt. Lionel Messi har aldrig spelat fotboll för ett seniorlag annat än Barcelona. Han kom dit i yngre tonåren och har aldrig riktigt gått igenom det som nästan alla andra av hans fotbollsspelande landsmän gjort. Det tuffa i två clausura. Kanske är det därför han heller inte lyckats frälsa Argentina med ett VM-guld?

För tippande under VM2018 rekommenderar vi Betsafe, som boostar din insättning med 100% upp till 2000kr. 

Evert Taube och hans kärlek till Argentina är bevisad i flera sånger där han sjunger om dess pampas, den där byn Samborombon och det verkar som han fick ligga under sitt besök eftersom han nämner en viss Carmencita i sång som ofta allsjungs rakt ut genom TV-apparaterna.

Eva Peron, ja det måste väl sägas vara Argentinas mest kända ikon. Även Maradona överträffas av hennes legendstatus vågar man gissa.

Kokain, ja tyvärr är det något undertecknad förknippar med landet automatiskt. Inte så mycket att de producerar drogen, där ligger de i lä jämfört med länder längre norröver, men Maradona och hur han glupskt konsumerade den.

Falklandsöarna ligger en bit utanför Argentina och när ögruppens invånare en dag tyckte det fick vara nog med Brittiskt välde valde Margret Thatcher att skicka halva sin flotta från andra sidan jordklotet döda dessa ”rebeller”. Ricardo Villa och Ossie Ardiles – då fixstjärnor i Londonklubben Tottenham och bägge argentinare – vägrade under ett tag spela eftersom landet de spelade i och landet de fötts i var i krig över praktiskt taget löjliga saker.

Och avslutningsvis, den där starka kopplingen till Sverige. Landets mest framgångsrika klubb Boca Junior, där Maradona slog igenom, spelar i gult och blått. Färgerna valdes av grundarna på ett ganska kul sätt. Hamnen i Buenos Aires var en där det anlöpte många skepp från när och fjärran. De bestämde sig för att gå ner och nästa skepp, den nationsflagga det bar, dessa skulle bli Bocas. Båten som kom in hade den Svenska flaggan på masten.