VM 2018 – Australien

Av
Uppdaterat: mars 31, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Australien, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Panik i fauna, väldigt mycket Balkan i landslaget, tullpolis som verkar besatt och snart är det väl dags? Det är vad undertecknad spontant tänker om landet.

Om vi börjar med paniken så verkar Australien vara ett fantastiskt land på många sätt. Ett land som egentligen är en kontinent. Att flyga från östra sidan med de mest välbesökta städerna till den västra där det visserligen finns en stor stad men annars ganska öde, det är en resa över lika många tidszoner som vi har i Europa. Varmt klimat, fantastiska stränder och en ganska avslappnad attityd med det mesta bland befolkningen. Men jösses vad mycket farliga djur det lever där.

Någon kan ha hängt ett gummidäck från en gren på ett gammalt eukalyptusträd över en å på baksidan av sitt hus där man kan slänga sig i vattnet som sakta flyter fram. Men med ständig oro att någon gigantisk krokodil lurar strax under ytan. Åka och surfa i havet är inte att tala om. Dels skulle jag kunna balansera på brädan lika bra som två dräktig kor skulle klara hålla en tandemcykel upprätt, men det finns hajar i mängder och inte minst världens farligaste djur; en manet som sprutar in ett nervgift man skall ha tur överleva av. Och ta på sig skorna där det kan sova en svarta änkan eller gå in på toaletten där en giftspindel lika stor som handflata har bestämt sig för att spinna nät i taket. Nej tack?

Ser man till fotbollen är den väldigt mycket baserad på immigranter från Europa och Balkanländerna specifikt. Vid vissa tillfällen då Kroatien mött Australien i landskamp har startelvan mest liknat ett Kroatiskt A-lag mot ett Kroatiskt B-lag, med alla -ić i efternamnen. Några av landets största spelare genom tiderna har Kroatiskt ursprung. Mark Viduka – proffs ibland annat Leeds United – spelade för Australien men kunde lika gärna spelat för Kroatien. När Australien skickade ut Kroatien VM 2006 med Viduka på planen fick han sitt sommarhus i Kroatien förstör av arga fans.

Landet långt bort har en förmåga att överraska i fotbolls-VM och även om det gått trögt den här kampanjen kan man aldrig räkna bort dem. Trots att de är en salig mix av etniciteter och landet faktiskt är väldigt ungt så händer något när de blir avspark. De spelar väldigt beundransvärt som ett kollektiv.
Med deras tullpolis syftar jag på den där TV-serien som går dagtid. Man följer deras tulltjänstemän och de verkar vara väldigt byråkratiska, ganska rabiata vad gäller det som få komma in i landet. Minsta frö i resväskan och du skickas tillbaka från samma riktning dy nyss anlände. Samtidigt är det förståeligt eftersom resenärer kan komma med alla möjliga helt meningslösa saker på sig, och en fauna kan förstöras väldigt snabbt av oss galningar människan.

Att det borde vara dags snart syftar på att de någon gång inom en snar framtid måste få vara värd för ett VM i fotboll. Om Qatar kan tilldelas ett och Sydney höll ett av de vackraste, mest sunda OS som arrangerats, då skall väl Australien kunna få bjuda in till VM-fotboll.
Märkte ni att jag undvek nämna känguru?