VM 2018 – Brasilien

Av
Uppdaterat: maj 7, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Brasilien, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Samba, Cornelis, 1982, favellor och Senna. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Samba i allt

Det är långt mer än en dans. Det är en livsstil. På något sätt knyter dansrytmen ihop hela landet. Vare sig det är de stora karnevalerna i februari där professionella dansare kan bli superstjärnor. Samba på stranden, i fotbollen där det Brasilianska landslaget alltid varit kända för att ge oss lite extra spektakulärt som Europeiska tränare ofta tycker är både oansvarigt och riskfyllt. Det är på något sätt till och med samba i dagliga livet både bland rika och fattiga.

För den som någon gång haft förmånen att besöka landet så är samban närvarande precis överallt. I varenda husfasad och gatsten. Besöker du ett rikt område dansas den med glädje. Besöker du ett fattigt område dansas den för att för ett ögonblick glömma misären. Cornelis Vreejswik förälskade sig i allt detta och inspirerades skriva några av sina bästa sånger där Deirdres Samba står ut som ett lysande exempel.

Det vackraste laget någonsin

1982 spelades VM i Spanien och här förhäxades en hel värld på ett positivt sätt av det som kom att bli fotbollshistoriens vackraste lag. När Zico, Eder, Socrates, Junior och Falcao satte fart var det som om fotboll för första gången spelades på rätt sätt. Fantasifullt, estetiskt fulländat och med en enorm glädje.

Nästan alla som var tillräckligt gamla för att minnas de här matcherna som Brasilien spelade 1982 framhåller laget som det bästa någonsin. När Brasilianarna själva röstar vilken årgång som var just bäst, då vinner detta alltid. Trots att de inte ens vann VM. När Brasilien efter många års väntan till slut åter vann VM i USA 1994, då hånades det av många brasilianare. De spelade alldeles för cyniskt tyckte man, och naturligtvis kom jämförelsen med 1982:orna upp.

Till och med samba i Formel 1

När Ayrton Senna dog i en olycka och kroppen till slut fördes hem kantades gatorna av miljontals sörjande landsmän. Lika högt brasilianare höll sitt fotbollslag och dess elva spelare med reserver, höll de den här individen som förde fram sin Ferrari dansant på världens banor.

Det finns mycket att berätta om Senna både hur han var som förare, person och vilken betydelse han hade för folket där den överväldigande majoriteten under hans storhetstid inte hade det lätt. Det finns mycket att säga om varför folket älskade Senna så kravlöst vad gäller hur han levde utanför banan. Senna var trots allt en av de rikaste personerna i Brasilien och ägnade sig åt en lyxsport. Men det bästa sättet att kanske förstå, det är att se den fenomenala dokumentären om honom som kort och gott heter Senna.