VM 2018 – Colombia

Av
Uppdaterat: maj 7, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Colombia, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Pablo Escobar, Andrés Escobar, Miss Universum och skorpioner. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Återkommande namn

Jag vet inte hur vanligt efternamnet Escobar är i Colombia. Kanske lika vanligt som Larsson eller Nilsson är i Sverige men utan tvekan är Pablo ”Il Patron” Escobar en av de mest kända personerna Colombia producerat, och det är på ett sätt ganska tragiskt. Kokainkungen var visserligen hyllad av de fattiga i hemlandet för att han delade ut mycket pengar och byggde skolor, men för alla med lite vett i huvudet var detta ett uppenbart knep att få folket på sin sida. Lika ofta som han delade ut en bunt sedlar på gatan, lika ofta gav han order om att någon skulle mördas. Ibland räckte det med att den personen var släkt med en annan som gjort något Escobar tyckte var respektlöst.

Pablo var inte minst inblandad i olaglig betting och två av hans kollegor inom branschen visade 1994 vilka djur de var. Colombia hade ett riktigt bra lag då VM spelades i USA med många duktiga spelare. Men det gick inget vidare. När backen Andrés Escobar gjorde ett självmål i gruppspelet mot USA sammanfattade det på något vis hur Colombia hackade. Några dagar senare – när Colombia var utslaget och Andrés var ute på nattklubb i sitt hemland – slöts han ihjäl med sex skott. Vid varje avfyrat skott skrek mördaren ”Gol!”

Mördaren greps kort därefter och dömdes till 43 års fängelse men släpptes fri redan 2005. Bara 11 år senare. En teori varför han slapp avtjäna hela straffet är kopplingen tull två bröder Gallón som hade satsat stort på matchen. Mördaren Muñoz var livvakt åt bröderna.

Det slår aldrig fel

Miss Universum är inte direkt något man laddar inför och skriver in i kalendern som ett evenemang bland obligatoriska men de gånger som du sett det, är det inte så att Miss Colombia alltid finns bland finalisterna?

Det kan te sig ytligt, det kan te sig förlegat, i dagens klimat kan vissa till och med tycka det är rent ut sagt vidrigt med tävlingar där man bedömer någon efter hennes utseende och det kan väl ligga något i detta. Men nu är det inte vårt fel att colombianskor ofta är väldigt vackra och nästan prenumererar på finalplatsen i den här tävlingen.

Konspirationsteori

René Higuita var målvakt i det lag som spelade VM 1994 och han gjorde sig ett namn både för sin skicklighet, sitt utseende där han mer liknade en porrskådis än fotbollsspelare och för sin ständiga förkärlek få glänsa med det ganska överdrivna. Inte sällan lämnade han straffområdet och gav sig ute på långa räder utefter kanten. Det var som åskådare kul och ovanligt att se, men som tränare ville man antagligen bara örfila upp honom.

En rörelse Higuita blev känd för var skorpionen. En lång boll kommer in och istället för att han tar den med händerna slänger René sig i luften och sparkar ut bollen med bägge klackarna. Som en skorpion i luften. När Colombia blev inbjudan spela mot England på Wembley utförde han detta och för alla med lite sans går det att se detta var planerat av bägge lagen. Dessutom var det makalöst löjligt för vad var poängen bara tjånga ut bollen istället för att ta ner den lugnt sedan ge den till en lagkamrat?