VM 2018 – Costa Rica

Av
Uppdaterat: maj 7, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Costa Rica, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Marschtakt, Chinchilla, Pura Vida och artrikedom. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Spiken i kistan

När Sverige spelade VM 1990 hade vi Brasilien, Skottland och Costa Rica i gruppen. Och vi mötte dem i den ordningen där vi fortfarande hade chans gå vidare via vinst mot det lilla landet från Centralamerika vars fotbollskunskap många egentligen inte hade större kännedom om, där de flesta avfärdade dem som ett kul och charmigt inslag med liten chans göra något större i sammanhanget.

Men som alla vet marscherade Sverige ut efter 1-2, 1-2, 1-2 och Costa Ricas Hernand Medford blev stjärna över en kväll.

Idag är det ingen som ifrågasätter Costa Rica vad gäller fotboll. Deras förra VM var en av turneringens behållningar då de ibland totalt respektlöst spelade skjortan av det svåraste bland motstånd. De vann sin grupp som bestod av Uruguay, Italien och England. De vann sin åttondelsfinal på straffar mot Grekland, och de tvingade Holland till straffsparkar i kvartfinal.

Arter i överflöd

Landet är ett av de minsta i världen sett till yta men biologiskt ett av de rikaste. Någonstans runt 5 % av världens arter finns i det lilla landet och visst måste man imponeras av detta? Naturligtvis hjälper det att Costa Rica har både djungel och mangroveträsk – de områden som brukar vara artrikast – men det finns ytterligare anledningar. En, att man inte miljöförstört sitt land som många andra gjort.

En av arterna som finns i landet är den skygga chinchillan och skall du skaffa dig ett husdjur som man kan umgås med är nog detta den sista. Mer livrädd varelse är svår att hitta. Så fort en människa kommer i närheten av den reagerar den på ett av två sätt. Antingen sätter den av i raketfart bort, eller så sitter den paralyserad med skräckslagna ögon och skakar mer än en dåligt underhållen rulltrappa under en jordbävning någonstans runt Richter 8. Men anledningen varför just chinchilla spontant dyker upp är för att Costa Ricas första kvinnliga president hette just Chinchilla i efternamn.

Leva livet

Costaricanerna har ett motto, en levnadsstil och en ledstjärna de kallar Pura Vida som helt enkelt går ut på att man skall leva livet fullt ut. Det går inte att översätta uttrycket rakt av även om man kan göra det med orden. Det går ut på att man skall njuta av livet, uppskatta livet med närmaste familjen, att allt egentligen är bra, att bara få leva är bra, att detta är livet, och mycket mer. Det beror på sammanhanget men essensen är att inte klaga så mycket på det dåliga man råkar få uppleva, istället fokusera på ögonblicken och momenten som gör livet underbart.

En ganska vacker inställning som tycks visa sig då deras landslag i fotboll hör signalen för avspark.