VM 2018 – Danmark

Av
Uppdaterat: maj 7, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Danmark, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Pölse, antagonism, skönspel och Verona. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Lillebror är ganska stor

När man ser tillbaka de senaste 30 åren och jämför Sverige med Danmark så har vår lilla bror i syd spelat överlag mycket vackrare fotboll. Det går inte att ta detta ifrån dem. Vem minns inte deras VM-lag 1986 med Laudrup, Elkjær, Jesper Olsen, Arnesen och Mølby? Eller deras vinst i EM i Sverige 1992 från ingenstans då Jugoslavien blev utslängda, Danmark kallades in från sin semester och plötsligt tronade de till slut högst.

Bröderna Laudrup är några av de mest eleganta spelare vi har fått bevittna och det är egentligen synd att den äldre aldrig fick vara med och vinna den där EM-turneringen. Han hade bråkat med tränaren och beslutat sig för att inte spela mer i landslaget. Några år senare – med tränarbyte – var han åter i landslagströjan där vi till slut fick se Brian spela tillsammans med broder Michael.

Men lillebror nere i syd kan också vara kaxig vilket märks under större turneringar särskilt. Vi i Sverige håller gärna på våra grannar då de spelar, samtidigt som våra grannar är tvärtom. De vill se Sverige förlora. Man kan kalla det bitterhet, mindervärdeskomplex eller töntigt. Faktum kvarstår att danska gärna ser Sverige förlora i fotboll. Åk ner en gång då Sverige möter Uzbekistan, Tyskland eller Kina. Det spelar ingen roll. Sitt på en dansk pub och lyssna av vilka danskarna vill skall göra mål.

Det här är egentligen inget konstigt. Så funkar det ofta i fotboll att man vill den närmaste grannen skall förlora. Varför svenska fans envisas med att hålla på Danmark är lite konstigare än att danskar vill Sverige skall förlora.

Snabbmat i världsklass

Åker du till Danmark och äter på McDonald’s eller annan profitkedja, då slösar du bort en del av ditt liv. När det gäller korv på gatan finns två nationer som är överlägsna. Tyskland är den ena, Danmark den andra. Varför man skulle utsätta sig för en fnöskvedsaktig burgare från en stor amerikansk vampyr när där finns gott i varje gathörn, det är som att åka till Grekland och äta köttbullar med lingon och mos när det finns pita gyros.

Ett besök i Danmark är knappt något besök om man inte unnat sig en äkta pölse framåt nattkvisten innan det är dags att ta sig tillbaka till hotellet och kalla det en dag.

Preben den store

Brian Laudrup spelade ett kort tag i Milan, Michael Laudrup var lysande i Juventus, spelade med storheter som Platini och Boniek. Men ingen dansk hyllas antagligen av fler och mer än Preben Elkjær.

Varför?

Tja, han spelade som anfallare i den lilla klubben Verona. Under en period när de bästa av de absolut bästa spelade i Italien. Precis alla de stora namnen från varenda VM, de spelade i Italienska Serie A. Inklusive Maradona. Men så gick lilla Verona och vann ligan, mycket tack vare denna bohem Preben. En storrökare vid sidan av planen, en målmaskin på den. Det finns inte en restaurang eller et café där Elkjær kommer in idag i Verona, som vill ha betalt för det Preben sitter och dricker.

Större kan man inte bli i livet.