VM 2018 – Egypten

Av
Uppdaterat: maj 7, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Egypten, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Stulen konst, Mo Salah, underlig turisthysteri och VM:s vackraste tröja. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Märkligt hyllande

Vi kan väl börja med sättet den gamla egyptiska civilisationen – som på så många vis gett världen mycket – hur den respekteras ganska hycklande.

I London kan man gå in på museum och se föremål från faraonernas tid. Vad Egyptiska ovärderliga föremål gör i England kan man fråga sig. Inte hur de kom dit, snarare varför de ens ligger kvar och inte skickats hem. När den brittiska arkeologen Howard Carter upptäckte Konungarnas Dal där Tutankhamon låg beklagade han sig att det varit gravplundrare där som tagit med sig så många föremål. Underligt nog verkade Carter själv aldrig ifrågasätta sitt eget agerande där han grävde i en grav och var med flyttade guldprydda föremål till Kairo. Något förenklat hade nog inte Carter varit pigg på att någon grävde upp hans mormors ben och la upp dessa i ett museum, bara så att vi andra kan gå dit blänga på dem.

På samma vis är det underligt hur många som vallfärdar för att se pyramiderna. För det första kan jag rita några trianglar själv på ett papper och komma billigare undan än att resa för tusentals kronor bara för att kunna säga jag sett ett par pyramider. För det andra så är dessa byggnadsverk egentligen inget att beundra. Tusentals och åter tusentals människor miste livet i slaveri för att bygga något megalomaniskt. Hur skulle vi reagera om en av dagens miljardärer plötsligt anställde asiater för 12 kr i timmen för att bygga världens största mausoleum åt sig själv? Det skulle inte mottas särskilt bra, va? Men bara för att pyramiderna är väldigt gamla glömmer människor så lätt hur illa deras historia är.

En räcker för att höja alla

Ingen av de som följer fotboll kan ha undvikit uppmärksamma Mo Salahs framfart i Liverpool. Han är till och med mer omtalad än Messi eller Ronaldo den här säsongen och kan belönas med Ballon d’Or i år, som Europas bästa spelare.

Salah och hans Egypten spelar i samma grupp som värdnationen Ryssland, Saudiarabien samt Uruguay. Det är en helt klart överkomlig grupp som Egypten faktiskt kan vinna. Ibland räcker det med en enda spelare som håller världsklass för att de övriga skall få sitt självförtroende höjt och som lag prestera fenomenalt. Nu har Egypten ganska bra spelare på andra positioner. De är inga bönder i fotbollsvärlden, dessa de mesta mästarna i Afrikanska mästerskapen.

Snygg mundering

Nu har de flesta matchställ släppts. Tröjorna som alla de olika nationerna kommer spela i, och Egyptens har redan vunnit den matchen. För den som har lust är det bara att Googla fram detta landslags och beundra. Med kaxig design alternerande vitt och rött, subtilt broderade hieroglyfer, så skall det mycket till för att någon annan nations tröja kommer vara vackrare.