VM 2018 – Marocko

Av
Uppdaterat: juni 5, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Marocko, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Zaki Badou, Mustapha Hadji, fruktansvärt te och Al-Qaida. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Märkligt många missnöjda

Tyvärr förknippas Marocko väldigt ofta med terrorbrott. Liksom grannlandet i öst, Algeriet. Det är ändå något överraskande varje gång det skett ett större terrordåd med flera personer inblandade, hur ofta Marockaner finns med bland brottslingarna. Att det råder stora missförhållanden i landet råder ingen tvekan och usla förutsättningar för den genomsnittliga människan har alltid varit grogrund för den här typen av aktivism. Kanske kan man en dag blicka mot den mindre kusinen bortom Algeriet, Tunisien, och se hur väl ett land kan reformeras.

Marockans whisky

Besöker man landet kommer det förr eller senare erbjudas lokalt te och för den som uppskattar att dricka flytande tuggummi kommer det säkert gå hem väl. Deras mintte kallas i folkmun för “marockansk whisky” och är vanligtvis extremt sötat med socker hackat från sockerrör. Grönmynta – eller spearmint på engelska – trycks ner i tekannan och det hela hälls sedan upp i ett glas från höjd så att skum bildas på ytan som en krona.

Men någon höjdare är det inte för oss som hellre dricker citronte med lagom socker, inte så mycket att tänderna lossnar efter första klunken.

Legendariska spelare

Som fotbollsnation har Marocko levererat många fenomenala namn. Målvakten Zaki Badou valdes en gång i tiden till Afrikas bästa spelare, och Mustapha Hadji spelade i flera Europeiska klubbar där han var särskilt uppskattad i Coventry City under en tid innan de rasade genom seriesystemet.

Marocko som landslag kommer faktiskt delta i sitt femte VM. 1970 i Mexico åkte man ut i gruppspel, 1986 – åter i Mexico – nådde man åttondelsfinal. 1994 i USA åkte man ut i gruppspel, 1998 blev man egentligen direkt blåsta på en plats i slutspel tack vare andras inställning i samma grupp.

VM i Ryssland ställs Marocko mot Portugal, Spanien och Iran till att börja med och det krävs ett smärre mirakel för att de skall gå vidare. Men större har skett. Det lär bli en kamp mot Iran om tredje, ett Iran som faktiskt var först av alla nationer i världen att kvalificera sig borträknat Ryssland som aldrig behövde kvala.

Det finns ändå kvalitet i truppen. Mdhi Benatia spelar i Juventus, Achraf Hakimi i Real Madrid, Karim El Ahmadi i Feyenoord, Hakim Ziyech i Ajax och Amine Harit i Schalke 04. Dessa är alla försvarare eller mittfältare och det är i anfallet som det ser lite tunt ut. Vi kanske skall räkna med ganska stabila bakåt men inte särskilt många mål fram.