VM 2018 – Panama

Av
Uppdaterat: juni 12, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Panama, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?
Van Halen, galet kval, en kanal och hattar. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Vi tar det självklara först

Det är oundvikligt att tankarna hamnar på Panamakanalen när landet nämns och det är ett land som egentligen borde vara mycket rikare tack vare den strategiska länken mellan Atlanten via Karibiska havet och Stilla havet. Men som så många andra länder i regionen har de lurats sälja sig av bufflarna i norr.

Ett värdelöst vetande som ofta dyker upp i listor över felaktigt spridd fakta, det är att Panamahatten inte kommer från Panama. För den som inte vet vad en Panamahatt är, så bärs den av exempelvis Hannibal Lecter i slutscenen av När lammen tystnar. Då när han rymt och följt efter sin väktardoktor, skryter om att han skall äta en måltid med favabönor och glas Chianti. Men Panamahatten kommer från Ecuador, den man ser många ecuadorianska kvinnor i poncho bära då det visas dokumentärer eller reportage om landet. Sjömän gjorde den populär som en vardagsaccessoar, tog den norrut och en omedelbar klassiker var skapad.
Van Halen är ett av rockhistoriens populäraste band och de måste haft ganska kul nere i Panama, eftersom en hel låt skrevs om landet. Ett nummer som blev en av deras allra största hits dessutom.

Bland de stora nu

Landet är en av två debutanter i VM, där den andra heter Island. Och det är naturligtvis gigantiskt för hela befolkningen som är exakt så fotbollstokig vi vet att latinamerikaner ofta lever. Det är mer betydelsefullt än många av oss kan ana.
Om man tänker hur hela Sverige plötsligt vaknar till liv på ett speciellt sätt när Sverige är med i stort mästerskap, hur plötsligt alla meningsmotståndare enas av den gula landslagströjan, hur det plötsligt installeras öltält och storbildsskärmar i varenda stad dit folk vallfärdar för att få uppleva eufori i gemenskap, då kan man börja föreställa sig hur det ser ut i Panama när de gör avspark i sin första VM-match någonsin.

För de som följde kvalet in CONCACAF, där Nord- och Centralamerikanska länder gör upp om platser till VM, då var sista omgången en av de häftigaste man kunde se. Internet har gett oss mycket och en sak är att man inte bara kan se matcher via nätet, man kan se flera samtidigt. I CONCACAF var läget inför sista omgången att fyra lag kunde ta de sista två platserna och som det svängde.

USA som låg på VM-plats inför omgången förlorade sin match mot redan avsågade Trinidad & Tobago, men kunde klara sig beroende på andra resultat. Och det såg bra ut eftersom Panama låg under mot redan klara Costa Rica. Men så kvitterar Panama i början av andra halvlek, gör sedan vinnande målet med två minuter kvar. Scenen när en äldre dam plötsligt springer in på planen och knäböjer i mittcirkeln, med huvudet mot himlen, tackar Gud, och matchen får avbrytas tills de får ut henne. Den bilden kommer leva kvar länge för oss som såg den.