VM 2018 – Peru

Av
Uppdaterat: juni 12, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Peru, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?
Cubillas, lamadjur, en gubbe med is och såld match. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Ibland kommer tårarna

Det finns ögonblick som etsar sig fast och aldrig lämnar minnet. Ett sådant för mig såg jag i en dokumentär om Peru, där en gammal man levde på att klättra upp varje morgon till glaciären och hugga loss isblock. Detta stora block bar han sedan på sin rygg hela vägen ner till staden för att sälja till olika småbutiker som sålde glass eller dryck. Halva dagen tog det, för bara några kronor i belöning. Hans enda inkomst att försörja familjen på.

Men just den här dagen då mannen kom ner med krökt rygg av ett gigantiskt isblock som bars mycket mödosamt, då hade en bil börjat köra runt. I storlek ungefär som en av våra svenska glassbilar åkte den kvickt mellan butikerna och sålde is. När mannen släppte sitt isblock på trottoarkanten, satte sig ner, började gråta. När tårar rann från hans kinder samtidigt som allt större droppar föll från det smältande isblocket, då var det svårt att hålla tillbaka tårarna själv. Den sorgen i hans ögon var enorm. Hans enda dagliga inkomst var plötsligt som bortblåst.

Att man kommer tänka på lamadjur när Peru nämns, vem gör inte det? Men få känner kanske till att den närbesläktade alpacka har bland finaste ull man kan bära. Den som hittar plagg tillverkade av ull från alpacka, skall köpa direkt.

Tvetydigt inför dem

En av fotbollshistoriens mest eleganta spelare är Teofilo Cubillas och när han bar en av de mest klassiska fotbollströjor som någonsin skapats – den vita med en stor, bred, röd, diagonal rand över bröstet – ja då var det bara att buga inför perfektion vilken skapats. Cubillas är legendarisk inte minst i Porto där han öste in mål från sin anfallsposition under fyra säsonger. Dessutom var han del i Fort Lauderdale Strikers, då när amerikanerna plötsligt fick för sig erövra fotbollsvärden göra show genom att köpa in stora namn. George Best, Gerd Muller och Gordon Banks spelade alla med Cubillas där.

Men så sker det förbannat odrägliga i VM 1978 vilket inte direkt gynnar sympatierna för Peru. Argentina står som värd för VM. Landet styrs av militärjuntan och när generalerna i sina uniformer samt mörka solglasögon positionerar sig på VIP-läktaren är det en av VM-historiens mörkaste, vidrigaste ögonblick. Naturligtvis har de också gjort allt för att ro hem titeln så när Argentina behöver vinna med minst fem måls marginal för att ta sig vidare, imploderar ett dittills lysande Peru helt plötsligt och förlorar med 6-0.