VM 2018 – Schweiz

Av
Uppdaterat: juni 15, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Schweiz, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Diaspora, flotta, kul matcher och rolig grupp. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Andra och tredje generationen dominerar

När Schweiz spelade VM sist och hade Albanien i sin grupp kunde man skämta med sina albanska vänner om att det egentligen var Albanien som spelade mot Albanien. Landslaget domineras nämligen av spelare som har sina rötter i just det landet, eller Kosovo. Xherdan Shakiri, Granit Xhaka och Valon Behrami är bara tre som kan nämnas direkt. Samtliga räknas bland de bästa landslagsspelarna genom tiderna och man gjorde de det bra i kvalet, missade direktplats i sista omgången när Portugal på bättre målskillnad snodde platsen. I play-off slog man ut Nordirland utan att släppa in ett mål på de två matcherna.

Faktum är att Schweiz kan vara en smygare i detta VM. De tenderar att ofta spela minnesvärda matcher där det händer saker. Och i detta VM har man lottats mot Brasilien, Serbien samt Costa Rica. Räkna med att där kommer krigas friskt om platserna för att ta sig vidare. Antagligen är den första reserverad för Brasilien men man vet aldrig.

Ser man till Schweiz övriga historia är det idel utländska namn bland deras bästa spelare genom generationerna. Hakan Yakin, Gökhan Inler, Johan Djourou, Roman Burki, Aljmir Murati och kanske den störste av de alla; Turkyilmaz. Alltså idel spelare vars föräldrar flyttat från Balkan och Turkiet, och skapat så pass goda förutsättningar för sönerna att de tagit sig hela vägen till lanslaget.

Schweiziska flottan har inte siktats vid Vinga

Schweiz har som bekant ingen kust mot hav. De har lite sjöar insprängda mellan de fantastiska alperna och den som åkt genom landet vet att här handlar det ofta om körning på ringlande serpentinvägar och genom långa tunnlar. Många bergstoppar att slänga sig ut på skidor från. Inte så mycket ett ställe man åker till för att lapa sol på en sandstrand. Därför är det lite kul att Schweiz har en miltär flotta. Nu är det antagligen inte så att där finns ubåtar som patrullerar Genevesjön, eller hangarfartyg som släpper iväg jaktplan på Maggiore. Men militär flotta har dem.

Till sist måste svenska språket en gång för alla ändras. Det går inte att ha ett ord som 80 % av alla svenskar inte klarar uttala rätt ens då de påminns och får ett andra försök. Fråga en svensk vad landet med röd fyrkantig flagga och vitt kors heter, de kommer med största sannolikhet säga “svejsch”. Är det inte lika bra att vi skriver om ordlistorna och uppslagsböckerna, bara kallar landet för vad de flesta uttalar det som?