VM 2018 – Senegal

Av
Uppdaterat: juni 15, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Senegal, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Hedman 2002, rally, Mauretanien och franska ligan. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Minne som fortfarande svider

I VM 2002 hade Sverige ett riktigt bra lag. Där fanns en Henrik Larsson i storform, en debuterande Zlatan som kunde tillföra sina osvenska trix och det var stabilt både på mittfält samt i försvar. En riktigt vass trupp. Förutom en position. Målvakten Magnus Hedman. Jag orkar fortfarande inte se hans namn nämnas och det är egentligen självplågeri skriva det här. Fanns det något väl beskrivande smeknamn på hur medioker den spelaren var skulle jag använda det istället.

Sverige tog sig vidare från gruppen genom att slå Nigeria och spela två lysande matcher mot England samt Argentina. Senegal hade överraskat världen genom att bland annat slå regerande Europamästarna Frankrike med 1-0 i öppningsmatchen. Ödet ville att Sverige skulle möta Senegal där matchen gick till övertid. Anders Svenssons snurrfint och skott i stolpen kunde avgjort eftersom det då avgjordes med golden goal – alltså första målet på tilläggstid stänger matchen – men istället fick Senegal till ett anfall och skott som gick vid Hedmans högra stolpe. Ett skott som kändes det tog evigheter innan bollen studsade in och Hedman – om han varit någon talang till målvakt alls – skulle räddat det. Majoriteten av övriga målvakter i samma VM hade räddat skottet.

Nu åkte Sverige ut, i ett VM där känslan fanns för potential en semifinal.

Galen sträcka köra mellan städer

Den som kom på rallyt Paris-Dakar hade uppenbarligen för mycket fritid. Hur kommer man ens på att det skall köras ett rally från Frankrikes huvudstad ända ner till en afrikansk dito? Och det är lite hollywoodskt att man kan köra med i princip vad som helst. Motorcykel eller bil spelar ingen roll. Säkert är det någon som försökt sig på med lastbil, fattas bara att ett team trimmar en 12-tons truck och tar sig hela sträckan.

Vad rallyt tillfört Senegal har jag ingen aning om. Kanske har det gjort nytta för landet, satt det på kartan. Kanske har det till och med tillfört ekonomiskt. Själv tvivlar jag. Det är ganska lätt se framför sig hur lokalbefolkningen får hoppa åt sidan när någon galning från Europa kommer körandes i sexans växel på en landsväg där folk promenerar dagligen för att hämta vatten. Och de svär inombords att; “kommer dessa jäkla dårar nu igen? Kan de inte köra på Antarktis istället?”

Norr om Senegal ligger landet Mauretanien och ibland skriver man om ett men fastnar på annat. För att kontrollera vilka länder som gränsar till Senegal var jag tvungen kolla upp detta. Gambia var känt, att det ligger som en ficka instucken mitt i Senegal. Mauretanien är visserligen till namnet känt sedan tidigare men kan det vara Afrikas anonymaste land? Man hör aldrig något nämnas om det.