VM 2018 – Serbien

Av
Uppdaterat: juni 15, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Serbien, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Berg-och-dalbana, talangfabrik, Belgrad och galet derby. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Alla lag behöver en serb

När UEFA för något år sedan sammanställde en lista på de största talangfabrikerna i Europé, alltså där det sker nytt som gör att det tas fram exceptionellt många duktiga spelare, då var det Kroatien och Serbien som hamnade i topp. Klubblagen där har under många år nu skapat något som nordeuropeiska klubbar åker på studieresa för att ta del av. Det kommer fram både nya tränare och nya spelare, där de senare är uppskattade inte minst för att de snabbt anpassar sig till sin nya klubb och spelsystemet eftersom de redan i ung ålder drillats taktiskt av kompetenta tränare.

Serbien har dock en bit väg att gå på internationell nivå. Det är underligt hur de har all tallang man kan önska, allt kunskap att mäta sig bland de största, men på något sätt verkar det ibland saknas självförtroende. I en match kan man förlora mot Kina med 2-0, för att i nästa vinna på ett mycket bättre lag med 5-0. Det finns inget mellanläge. Antingen går det lysande, eller så kraschar det helt oförståeligt med en störtdykning och de är därför ett av VMs mest svårtippade lag.

Nu vann man U-21 VM 2015 och många av dagens A-lagsspelare var med och tog hem turneringen. Kanske kan det verka som en extra injektion. När Kroatien 1998 tog brons i Frankrike var det idel spelare som hade varit med vunnit VM för juniorer några år tidigare. Möjligtvis kan vi se ett liknande händelseförlopp här.

 Feststaden nummer ett på Balkan

Själv har jag aldrig varit i Belgrad men det är en dröm besöka staden och jag har många stående inbjudningar. Det skall vara en fenomenal stad att spendera en helg i, eller flera veckor. Där finns till och med et stort område att sola och bada trots att Serbien inte har någon havskust att tala om efter uppdelningen av forna Jugoslavien.

Inte minst skulle det vara värt åka till Belgrad för att se ett av Europas mest intensiva derbyn. Det mellan Röda Stjärnan och Partizan Belgrad. Det går minst sagt hett till på dessa, särskilt när stadion Marakana fylls och bengalerna tänds upp, ibland i hundratals efter ett mål.

Gör man en bucket list där enbart matcher man vill se, listas. Då är detta utan tvekan ett måste och högt upp på den. Någon dag kanske det sker, i värsta fall sittandes på en krog i staden se den på TV bland lokalbefolkningen men även en sådan sak skulle vara värd resan.