VM 2018 – Spanien

Av
Uppdaterat: juni 15, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Spanien, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Tjurfäktning, kast med get från torn, tomatkrig och tjurrusning. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Varför heter det tapas?

Tapas. Kan man inte bara kalla det “jag var lat och orkade inte laga mat, så jag skar upp lite grejer jag hade i kylen”? För det är vad tapas är. Bara massa plockmat. I Sverige kallar vi det ostbricka och ölkorv på krogen. Släng dit några oliver och ett salladsblad, inte börjar vi göra någon stor grej av det sälja under hipsternamn till världen som guds kulinariska gåva.

Då är Meze från Mellanöstern mycket bättre, och det är antagligen så tapas kom till. Via morerna från Nordafrika.

Det är ett fullständigt bedårande land med mycket att besöka, Spanien. Inte minst är skillnaderna mellan de olika regionerna står, och något som gör det spännande. Vi känner alla mycket väl till både Katalonien, Baskien och de andra så egentligen är en rundresa i Spanien som att besöka flera länder. Men oj vad underliga seder de har på vissa ställen.

Tjurrusning i Pamplona. Vad är poängen att med livet som insats, eller ännu värre få ett horn i skrevet och bli steril redan i 20-årsålder, bli jagad av stressade, förbannade tjurar genom smala gränder?

Tomatkrig i Buñol där vuxna människor har matkrig med en enda gröda? Jo, kanske som 12-åring men som vuxen vill jag hellre ha de där tomaterna i en enkel sallad med strimlad lök, lite vinäger, salt, svartpeppar och inget mer.

Getkastning från ett torn, där man kastar ner en levande get? Ja det kanske är intressant för en del att få ha upplevt och kunna berätta till barnbarnen om, men geten skulle nog helst slipa.

Och tjurfäktning? Att kalla det sport är pinsamt. Då skulle man lika gärna kunna kalla ett parti plockepinn för intellektuellt jämförbart med schack.

De kan spela fotboll också

Nåväl, om vi skall nämna fotboll när vi ändå håller på? Nej, Spanien kommer inte vinna VM. De åker ut mot Uruguay redan i åttondelsfinal. Trots att de dominerat både på landslagsnivå och på klubblagsnivå. Treenigheten Real Madrid, Barcelona och Atletico Madrid har varit makalösa i Champions League. I Europa League har Spanien varit än överlägsnare de senaste 20 åren. Nu senast körde Atletico Madrid över Marseille med 3-0 i finalen. Sedan 2000, de 18 senaste finalerna har ett spanskt vunnit nio gånger och några till varit i final. Två gånger har det varit helspansk final. Det säger lite om klassen på ligan och på spelarna där. Men någon vinst i VM blir det inte.