VM 2018 – Sydkorea

Av
Uppdaterat: juni 15, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Sydkorea, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

En suspekt domare, fanatiska fans, medellängd och stenhårda skott i krysset. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Det börjar likna rutin, banne mig

Asiatiska kvalet till VM är inget som brukar få munnen att vattnas men där finns faktiskt en hel del kul att titta på. Det finns klass. Med Sydkoreas medverkan åter en turnering kan man säga att de har ganska stor rutin och att de har etablerat sig på fotbollskartan. Landet är alltid en av storfavoriterna att ta sig till slutspel och de bjuder på härligt motstånd. Kvicka, tekniska, inte sällan lyckas de sätta dit ett mål som nomineras till ett av VMs snyggaste. Ofta är det någon mittfältare som plötsligt får för sig att driva upp bollen mellan tre, fyra motståndare och sedan fyra av en rakt som går spikrakt i nättak, kryss eller bortre gavel. Från 40 meters håll. Ungefär som om han tänkt “nä, nu får det räcka med daltande fram och tillbaka, nu bombar jag in den”.

Fansen visade hur mycket de älskar sin fotboll inte minst då VM hölls på hemmaplan, delat med Japan 2002. Det var faktiskt ganska stort att dessa två nationer lade ett gemensamt bud eftersom där finns ganska mycket antagonism historiskt. Nu har den släppt, kanske kommer det till och med släppa mot grannen i norr med de galna ledarna.

Under VM 2002 gick Sydkorea hela vägen till semifinal men det var inte utan en del kontrovers. I en av matcherna dömde den Ecuadorianske domaren Byron Moreno, med många tvivelaktiga beslut. Senare blev han avstängd och några år efter det greps Moreno på en flygplats i USA med flera kilo heroin, och för det fick han avtjäna ett fängelsestraff.

Vad gäller för Sverige?

Ja, vi är ju längre över hela planen så den där klyschan att vinna luftrummet sitter säkert förbundskaptenen och filar på extra. Många hörnor och fasta situationer över huvud taget kommer gynna Sverige där vi har både Granqvist och Lustig som kan kliva fram för att nicka in dem i mål som de gjort flera gånger tidigare. En Forsberg som hittar formen skulle inte hellre sitta fel men särskilt rappare i fötterna är han inte än koreanerna och luftrummet kan han ge upp försöka ge sig på med sin egna koreanska längd.

Den första matchen är alltid viktigast. Här gäller det nästan mer att inte förlora än att vinna stort. Avverkar man den första utan större fiasko infinner sig ett lugn vilket kan leda till vad som helst. Förlorar Sverige sin första match, vilken är mot Sydkorea, ja då kommer det vara uppgivet och antagligen kört. Men 1-0 till Sverige skall nog gå.